Colaborare de succes între Şcoala Gimnazială din Malu Mare şi Universitatea din Craiova

0
719

Tot ceea ce ne înconjoară este dinamic, în continuă schimbare, iar noi trebuiesă ne dezvoltăm abilităţile care să ne permită să răspundem adecvat cerinţelor societăţii actuale , atât în plan profesional cât şi în plan personal. Sub acest aspect se desfăşoară o colaborare de succes între Şcoala Gimnazială din Malu Mare şi Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova,  prin intermediul proiectului de antreprenoriat social Level Up, susţinut de Asociaţia pentru Educație SV Oltenia – Educol şi CRAFORD, condusă de  prof. univ. dr.  ing. Leonardo-Geo Mănescu, şi Centrul Educaţional Professor A’s International Academy, condus de lect. univ. dr. Ana-Maria Demetrian, au participat, în ultima lună a anului trecut, în  săptămâna “Şcoala  Altfel”, la Şcoala Gimnazială din Malu Mare, la activităţi în  ateliere educative şi distractive de dezvoltare sustenabilă. Tinerii voluntari din cadrul Level Up, îndrumaţi de mentorii lor Ana-Maria Demetrian, Ovidiu Fudulache  şi Alin Oncescu, vor să îi ajute pe elevi şi profesorii lor să înţeleagă că abilitățile de viață esențiale trebuie constant revizuite şi îmbunătăţite. Au început prin a-i ajuta pe elevi să pătrundă tainele stării de bine, explicând pericolul harţuirii și al acceptării ei sau al ignorării existenţei ei , după caz. Apoi, au parcurs cu aceştia informaţii legate de siguranţa online, drepturile ş iresponsabilităţile fiecăruia în aceste circumstanţe, dar au şi creat contextul exersării Limbii engleze într-o manieră educativă, în raport cu tematic şi într-un mod distractiv pe lângă practicarea abilităţilor de matematică şi logică. S-a făcut şi un atelier pentru profesori , cu tema “Introducere în siguranţa cibernetică.” Urmează o strânsă colaborare şi aprofundare a temelor următoare: comunicare în Limba română şi în Limba engleză de tip discurs, negociere şi socializare, utilizarea aplicată a calculatorului și a internetului ; exerciţii de raționament, matematică, clarificarea noţiunilor de finanţe şi civică, la care se vor adăuga ateliere de pedagogie cu profesorii de tipul “knowledge sharing” din partea celor de la Universitate şi de “practice sharing” de ambele părţi.

Învăţarea continuă trebuie promovată

“Învăţarea continuă trebuie promovată. Succesul se clădeşte prin muncă, dar nu fără momente de relaxare, bineinteles. Fiecare dintre noi are un talent care, nevalorificat, se va pierde. Competenţele transferabile pe care le promovăm ajută oamenii de toate vârstele să pună în valoare orice talent, iar obţinerea unor certificate şi/sau parcurgerea unor ateliere non-formale , pe lângă cele formale , atestăcă sunt la curent cu ultimele cunoştiinţe în domeniile cheie ale vieţii: comunicare, calculatoare, matematică, logică, finanţe, civică, starea de bine. În aceeaşi măsură, este imperativ pentru oameni să investească în propria persoană , pentru a-şi dezvolta creativitatea, atenţia la detalii, gândirea critică, adaptabilitatea, inteligenţa emoţională, gestionarea abilă a situaţiilor dificile sau a conflictelor şi , prin urmare , a fi apreciaţi. Proiectul nostru, Level Up, îndeamnă pe toată lumea, cu mic şi mare, să nu ezite să se specializeze prin intermediul unor ateliere susţinute de voluntari alături de profesionişti sau cu sprijinul lor, ateliere care permit învăţarea unor lucruri noi pentru a avea succes. Învăţarea continuă este esenţială pentru a face faţă competiţiei oriunde într-o lume a globalizării. Eu după aceste idei mă ghidez şi fac tot posibilul să le implementez în educaţia studenţilor mei de la Universitatea din Craiova, dar şi a celor care urmează cursurile mele de comunicare în limba engleză şi de dezvoltarea durabilă din cadrul centrului Professor A’s International Academy”,  a precizat ect. univ. dr. Ana-Maria Demetrian.

Proiect benefic Şcolii Gimnaziale din Malu Mare

Proiectul este benefic Şcolii Gimnaziale din Malu Mare,  iniţiativa celor de la Universitatea din Craiova, de laEducol şi Centrul de Resurse si Angajamente Ford (CRAF) fiind apreciată de conducerea şcolii: “Cu toţii ne dorim să avem succes, însă nu întotdeauna ştim exact încotro să ne îndreptăm pentru a-l obţine. Pentru o viaţă de calitate avem nevoie să ne îmbogăţim abilităţile şi cunoştiinţele mereu şi astfel ne vom transforma într-o persoană ale cărei idei vor avea impact. Informându-ne corect şi din surse autorizate vom reuşi. În şcoala noastră, noi îi educăm pe toţi în direcţia aceasta, indiferent de ceea ce vor să devină sau ce vârstă au”, a menţionat prof. Irina Neda, director au unităţii de învăţământ preuniversitar din Malu Mare. Într-adevăr investiţia constantă în propria personă s-a dovedit mereu utilă şi a pavat drumul către reuşite ducând la o stimă de sine crescută, atrăgând respectul celor din jur şi hrănind starea de bine. “Proiectul celor de la Level Up sprijinit pe toate planurile, ne spune că oricine intre 7 si 99+ ani are posibilitatea de a opta pentru cursuri non-formale online care nu cer deplasarea şi permit gestionarea timpului în mod eficient, dar şi pentru activităti educaţionale faţă-în-faţă pentru a dezvoltata abilitătile necesare secolului 21 sau chiar pentru a verifica offline ceea ce s-a citit sau ascultat online  – lect. univ. dr. Ana-Maria Demetrian). “Am putea adăuga că perfecţionarea poate oferi adevărate experienţe de cunoaştere care să stimuleze mental. De exemplu, învăţarea unei Limbi străine ne poate feri de Alzheimer sau ne poate permite atingerea nivelului dorit de competenţă lingvistică pentru a face afaceri nu numai local. Iar dacă se urmează cursuri de comunicare în afaceri, finanţe, drepturi şi responsabilităţi cetăţeneşti, chiar de well-being, se învaţă o mulţime de trucuri pentru a avea succes. Mai mult, s-a dovedit că o minte ocupată îşi oferă şansa unei vieţi pozitive atâta timp cât te îngrijeşti de starea ta de bine de asemenea. Level Up oferă şansa participării la ateliere educative, distractive şi de socializare, dar şi la excursii tematice gândite pe vârste cu ajutorul specialiştilor. Sunt ateliere gratuite în limita locurilor disponibile, iar pentru restul se vor face donaţii pentru a sprijini conceptual şi a acoperi cheltuielile de logistică şi resurse.  Ar trebui cu totii să ne construim o viaţă de calitate, care implică învăţarea unor lucruri noi mereu, ocuparea timpului în mod activ şi frumos ocupându-ne în mod egal de minte, trup şi suflet. Este clar că indiferent de direcţia pe care o alegi profesional, învăţarea continuă îţi poate schimba viaţa. Devenind o persoană împlinită, poţi să devii în acelaşi timp un cetăţean implicat care poate să schimbe în bine lumea din jurul său bucurându-se de rezultate” , a mai spus Irina Neda.