Fostul prodecan al Facultăţii de Farmacie din Craiova, Florin Gorunescu, acuzat de luare de mită în formă continuată, şi-a aflat a doua condamnare… Trimis în judecată pentru că a primit câte 50 de euro de la 27 de studenţi ca să-i treacă la examen, Florin Gorunescu a fost condamnat, prima oară, în noiembrie 2012, de judecătorii Tribunalului Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare. Sentinţa respectivă a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus rejudecarea cauzei, la Tribunalul Bucureşti. Numai că judecătorii de aici au restituit dosarul la procuror, pentru refacerea urmăririi penale. Abia pe 15 ianuarie 2016 dosarul a ieşit din procedura camerei preliminare, şi, după doi ani de proces, marţi, 23 ianuarie a.c., Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Nici această hotărâre nu este definitivă.
Reamintim că pe 1 iunie 2012, Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, a fost arestat preventiv, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au făcut cercetările împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, inculpatul, care a fost prins în flagrant, a primit, în luna februarie 2012 şi în intervalul 24 – 31 mai 2012, de la mai multe persoane denunţătoare, toate studente ale sale, un total de 2.300 de euro pentru promovarea examenelor. Judecat în stare de arest preventiv, Florin Gorunescu a fost condamnat în noiembrie 2012, de magistraţii Tribunalului Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare. Atât prodecanul, cât şi procurorii au formulat apel împotriva acestei sentinţe, apel care s-a înregistrat pe 12 decembrie 2012 pe rolul Curţii de Apel Craiova. Pe 1 martie 2013, Florin Gorunescu a fost eliberat din penitenciar, după ce hotărârea de înlocuire a arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi ţara a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe parcursul judecării apelului, Gorunescu a cerut şi a obţinut strămutarea judecării dosarului, pe 27 martie 2013 Curtea de Apel Craiova hotărând scoaterea acestuia de pe rolul instanţei, cauza fiind preluată de Curtea de Apel Bucureşti.
S-a refăcut rechizitoriul
Pe 3 iunie 2013 magistraţii bucureşteni au admis atât apelul prodecanului Gorunescu, cât şi pe cel al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dispunând rejudecarea cauzei, însă la Tribunalul Bucureşti. Dosarul s-a înregistrat ulterior la Tribunalul Bucureşti, instanţă care, la sfârşitul anului 2013 a decis restituirea cauzei la procuror pentru refacerea rechizitoriului. Procurorii craioveni l-au refăcut, iar în noiembrie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Bucureşti noul dosar, în care Florin Gorunescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, una cu 13 şi alta cu 14 acte materiale (mai exact 27 de studenţi care au „cotizat” cu câte 50 de euro pentru a promova examenul). După analizarea în procedura camerei preliminare a actelor de urmărire penală, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, pe 15 ianuarie 2016, să înceapă judecarea procesului, respingând toate cererile şi excepţiile formulate de inculpat.
După doi ani de judecată, marţi, 23 ianuarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au pronunţat sentinţa, a doua condamnare pe fond a inculpatului. Şi de această dată a fost găsit vinovat, însă a primit o pedeapsă mai mică, respectiv 1 an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani: „condamnă pe inculpatul Gorunescu Florin la pedeapsa de 1 an închisoare (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Deduce perioada prevenţiei de la 31.05.2012 la 01.03.2013. Obligă inculpatul la plata sumei de 8.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.01.2018”, se arată în hotărârea instanţei.