Doljul, locul al doilea în topul amenzilor sanitar-veterinare

0
450

În perioada 22 decembrie 2016 – 10 ianuarie 2017, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 2.704 unităţi de producţie şi comercializare de produse alimentare. Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 181 de amenzi contravenţionale, 4 unităţi au primit ordin de suspendare a activităţii, iar în cazul altor 12 s-a decis interzicerea activităţii. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 397.470 de lei, iar cantitatea de produse alimentare confiscate depăşeşte 4 tone. Cu amenzi ce au totalizat 64.000 de lei, judeţul Dolj se clasează pe locul al doilea în ţară, după Cluj. La polul opus figurează Timişoara, cu amenzi de doar 600 de lei, pentru manipulare necorespunzătoare. Probabil este o greşeală a ANSVSA, întrucât nu foloseşte denumirea judeţului Timiş, ci pe cea a reşedinţei sale de judeţ! Cât despre cuantumul amenzilor date comercianţilor oraşului de pe Bega, probabil vor analiza mai bine cei din conducerea ANSVSA.

Verificările inspectorilor au vizat: târguri de animale, pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, unităţi de vânzare cu amănuntul – carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.

Neconformităţi constatate şi sancţionate

carne 1Ordinea alfabetică a judeţelor, aşa cum este precizată de ANSVSA, începe cu Argeş. Aici, totalul amenzilor a urcat la 3.800 de lei. Motivele sancţionărilor: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală; ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală. Cuantumuri mai mici la Alba, 2.200 de lei, pentru deficienţe de etichetare, deficienţe de depozitare, lipsa buletinelor de analiză. Inspectorii sanitari veterinari au aplicat în Bihor amenzi totale de 3.300 de lei, pentru imposibilitatea stabilirii trasabilităţii produsului, etichetare neconformă. Agenţii economici din Bucureşti au primit sancţiuni în valoare totală de 16.000 de lei. Printre deficienţe: comercializarea produselor în spaţii neautorizate sanitar veterinar. În Buzău, 4.200 de lei, pentru manipularea în condiţii de igienă necorespunzătoare a materiilor prime; neefectuarea acţiunilor de DDD; Bistriţa Năsăud, 7.800 de lei, lipsă mijloace igienice de spălare şi uscare a mâinilor; lipsa aparatură de monitorizare a parametrilor de microclimat; mese de lucru, rafturi depozitare degradate; corpuri de iluminat fără protecţie împotriva împrăştierii cioburilor spaţii de lucru neigienizate, neîntreţinute; frigidere murdare.

Deficienţe pe toate fronturile

carne 2În judeţul Braşov, amenzile au urcat la 43.200 de lei şi s-au aplicat pentru igiena necorespunzătoare a spaţiilor utilajelor ustensilelor; lipsa monitorizare temperaturi; lipsa întocmire grafic la zi de monitorizare a temperaturii în spaţiile de frig; lipsă buletin de analiză în autocontrol pentru apă; lipsa implementare monitorizare a  procedurilor HACCP. Inspectorii din Brăila au aplicat amenzi în cuantum total de 4.000 de lei, pentru deficienţe privind etichetarea produselor alimentare (carne porc şi carne vită depozitată în vederea preparării fără elemente de identificare), întreţinerea spaţiilor şi a echipamentelor de lucru. Caraş Severin, 2.000 de lei, pentru neactualizarea fişelor de monitorizare a temperaturilor la agregatele de frig; neprezentarea documentelor care să ateste ultima acţiune DDD; suprafeţe murale în spaţiul de depozitare produse alimentare cu infiltraţii. Judeţul de la malul mării, Constanţa, figurează în lista ANSVSA cu amenzi totale de 4.600 de lei, date pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în spaţii neigienizate şi neîntreţinute în mod corespunzător; lipsă contract cu firme specializate pentru deratizare, dezinfecţie dezinsecţie (DDD), lipsă contract firmă specializată în neutralizarea deşeurilor, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare.

  Cele mai mari amenzi s-au dat la Cluj, 121.200 de lei. Aici au fost găsite nereguli ca neîntreţinerea în condiţii de igienă corespunzătoare a spaţiilor de depozitare, producţie şi desfacere a produselor alimentare şi/sau utilajelor folosite la manipularea acestora; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare destinate comercializării directe către consumatorul final; depozitare necorespunzătoare a materiilor prime, semifabricatelor sau produselor finite în unităţile supuse controlului sanitar veterinar; materii prime folosite în procesul de fabricaţie cu termen de valabilitate depăşit. Călăraşi, 29.520 de lei, nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor, echipamentelor, utilajelor şi ustensilelor; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare şi neaprobate sanitar-veterinar; Dâmboviţa, 2.000 de lei, colectarea neigienică a deşeurilor menajere; depozitarea necorespunzătoare a probelor de alimente; graficele pentru monitorizarea temperaturilor nu sunt completate la zi; evidenţele SNCU nu sunt întocmite corespunzător.

În Dolj s-a tăiat în carne vie

carneCa şi nivel al valorii amenzilor, judeţul Dolj, cu un total de 64.000 de lei, se clasează pe al doilea loc din ţară. Neregulile găsite de inspectorii sanitari veterinari au fost etichetare produse incompletă; depozitare produse alimentare fără a respecta normele sanitare veterinare; igienă necorespunzătoare; fişe de monitorizare a temperaturilor necompletată la zi. „Să mai precizăm că, pe tot parcursul lunii decembrie 2016, pentru neconformităţile constatate au fost acordate 82 de sancţiuni, respectiv 58 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 157.280 de lei. Au fost emise 3 ordonanţe de interzicere/suspendare a activităţii şi au confiscate 1.750 kg carne de porc şi produse de carne”, ne-a declarat dr. Andrei Butaru, director executiv al DSVSA Dolj.

  În judeţul vecin, Gorj, amenzi ce au totalizat 1.800 de lei, pentru încălcarea normelor în vigoare referitoare la întreţinerea spaţiilor şi instalaţiilor: congelatoarele nu sunt igienizate şi nu au fost dezgheţate de mult timp, prezentând depuneri de gheaţă pe pereţi; manipularea produselor alimentare în scopul comercializării directe fără a purta echipament de protecţie. La Galaţi, 2.600 de lei amenzi, pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare. Giurgiu, 24.300 de lei, produse alimentare fără documente sanitar veterinare; spaţiu neaprobat sanitar veterinar; condiţii igienice necorespunzătoare. În judeţul vecin, Mehedinţi, amenzile au totalizat 3.000 de lei şi au fost acordate pentru neimplementarea programului de autocontrol şi lipsă proces verbal operaţiune DDD.

Cele mai mici amenzi, la Timişoara!

  dsvPutem semnala o inadvertenţă a ANSVSA, pentru că deşi operează cu denumiri de judeţe la toate celelalte structuri din teritoriu, aici nu foloseşte denumirea judeţului Timiş, cum ar fi fost firesc, ci pe cea a municipiului reşedinţă de judeţ, Timişoara. O altă remarcă, vizibilă la o analiză sumară a cuantumurilor amenzilor aplicate în celelalte judeţe este că, în cazul Timişoarei, totalul amenzilor este de 600 de lei! Motivul:  manipulare necorespunzătoare! Până şi la Teleorman, volumul amenzilor a fost de 2.000 de lei, pentru depozitare necorespunzătoare a produselor de origine nonanimală. În apropierea noastră, în judeţul Vâlcea, sancţiunile au urcat la 3.000 de lei şi au fost date pentru etichetare necorespunzătoare.