În semn de respect – Craiovenii au lăsat deoparte nemulţumirile pentru a celebra “Mica Unire”

0
373

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “(…) Traversăm astăzi o perioadă grea, România fiind prinsă în lanţurile unui prezent instabil şi a unui viitor incert. Poate că binecunoscutele versuri ale Horei Unirii, cântată în urmă cu 153 ani şi pe străzile Craiovei, «Hai să dăm mână cu mână/ ei cu inima română», sunt mai actuale ca oricând. Este obligaţia noastră, a clasei politice, să le redăm românilor demnitatea. Este o datorie pe care o avem faţă de înaintaşii noştri şi generaţiile care ne vor urma (…)”.

Nimic nu a trădat, ieri, în timpul ceremonialului organizat la Craiova cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, tensiunile sociale din ultimele săptămâni. Chiar dacă printre participanţi – aproximativ 500 la număr – s-au numărat şi unii dintre craiovenii care de mai bine de o săptămână protestează zilnic în centrul oraşului, aceştia au lăsat deoparte lozincile şi sloganurile antiguvernamentale, în semn de respect pentru ceea ce înseamnă ziua de 24 ianuarie. “Nu vrem să batjocorim Unirea, suntem români, nu viermi, nu ciumpalaci, lupta noastră cu guvernanţii continuă, dar nu aici, pentru că nu e nici locul, nici momentul”, au spus manifestanţii. De altfel, în Hora Unirii s-au prins deopotrivă reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai partidelor politice, cât şi craiovenii de rând, fie ei protestatari sau nu. Lanţul de oameni a rămas unit în hore şi sârbe mai bine de 40 de minute, atmosfera de sărbătoare fiind întreţinută de soliştii Ansamblului “Maria Tănase”. Imediat după încheierea evenimentului, o bună parte dintre participanţi s-a mutat în Piaţa “Mihai Viteazul”, unde au scandat “Jos Băsescu!”.

Ceremonialul militar-religios, desfăşurat ieri pe strada “A.I. Cuza” din Craiova, a început cu câteva minute mai devreme decât fusese anunţat. Slujba ţinută de soborul de preoţi a fost una scurtă, la fel şi alocuţiunile oficialităţilor: prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Antonie Solomon. A urmat depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, reprezentanţii celor trei instituţii fiind primii invitaţi să aducă un omagiu celui care a înfăptuit Unirea de la 1859, urmaţi de cei ai Poliţiei, Jandarmeriei, SRI şi STS şi de şefii instituţiilor deconcentrate. Coroane au depus şi “ONG-urile, asociaţiile şi organizaţiile politice”, după cum a fost anunţat prin microfon, fără ca partidele să se evidenţieze. Mai mult, s-au amestecat unele cu altele, singura formaţiune politică ce s-a distins în mulţime fiind cea condusă de Dan Diaconescu, datorită eşarfelor purtate la gât.

Şi-au dat mâna, sub simbolul Unirii

Înainte ca participanţii să se prindă în horă, Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab din Craiova a defilat prin faţa audienţei, fiind aplaudat la scenă deschidă. “Hora Unirii” a fost mai presus de nemulţumirea generală manifestată faţă de cei care conduc ţara, deşi numai pentru o oră. Spre deosebire de anii trecuţi, când Hora s-a jucat pe “bucăţi”, de data aceasta autorităţile, membrii de partide, craiovenii (provenind sau nu din rândul manifestanţilor) şi-au dat mâna, unindu-se sub simbolul zilei de 24 ianuarie. Soliştii Ansamblului “Maria Tănase din Craiova”, printre care Constantin Enceanu şi Petrică Mîţu Stoian, au menţinut atmosfera de sărbătoare. S-au jucat hore şi sârbe timp de aproape o oră, s-a chiuit şi cântat. Rândurile au fost lărgite odată cu apariţia mai multor preşcolari veniţi împreună cu educatoarele să ia parte la una dintre cele mai importante sărbători ale românilor.

De departe, gestul unui bătrân i-a impresionat pe cei care l-au observat din mulţime. Îmbrăcat foarte modest, dar, se pare, înduioşat de inocenţa copiilor, acesta le-a dat bani micuţilor prinşi în horă.

În jurul orei 11.20, o parte dintre participanţii s-a îndreptat către Piaţa Prefecturii, în semn că nemulţumirea, deşi neafişată pe parcursul festivităţii, persistă printre români.

 

Nicolae Giugea, prefectul Judeţului Dolj: “(…) Unirea dela 1859 a fost împlinirea unui vis al românilor. Cei care au făcut posibil acest vis au fost membri generaţiei de la 1848. După cum spunea un mare istoric român, aceştia au început un proces democratic într-un ritm nemaicunoscut de vreo altă ţară din Europa şi, mai mult decât atât, au făurit România”.

 

Antonie Solomon, primarul Craiovei: “(…) Vă invit pe toţi la Unire. Dacă nu, vom cădea pradă deznădejdilor, ne vom pierde identitatea, societatea va fi una întunecată şi fără orizont. Dacă vom fi unul împotriva celuilalt, dincolo de bătălia cu propriile noastre conştiinţe, ne vom prăbuşi în abisul vrajbei, iar piatra de temelie a a neamului românesc, Unirea, va deveni praf şi pulbere (…)”.

 

Singurul moment în care s-au auzit voci din mulţime s-a consumat înainte de depunerea coroanelor, câţiva dintre participanţi scandând numele locotenentului Alexandru Gheorghe, care în urmă cu două seri s-a alăturat protestatarilor din Bucureşti, dar şi “Armata e cu noi” sau “Cinste ofiţerului!”.