Guvernul a adoptat, ieri, ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016. Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.
Amânarea este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare, susţine deputatul PSD Ana Birchall, iniţiator al proiectului, comentând astfel decizia Cabinetului Cioloş. Deputatul a adăugat că motivul amânării intrării în vigoare a legii – întârzierea elaborării normelor de aplicare – este unul nefundamentat. “Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat”, a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presă.
Instituţiile abilitate au avut la dispoziţie şase luni pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voinţă la nivel instituţional, mai susţine deputatul. “Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul financiar în care au intrat, fără voia lor. Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniţiat în 2014 şi care a fost adoptat în Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de preşedinte pe 18 iunie, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri, de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă sau să continue să fie urmăriţi financiar pentru diferenţa rezultată din valoarea iniţială a imobilului şi preţul obţinut după executarea silită”, a mai spus Ana Birchall.
Dan Suciu a subliniat că, deşi “nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit” să recurgă la această soluţie din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. “S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs. (…) Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi”, a declarat Suciu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acţiune, pentru perioada următoare, astfel încât toţi aceşti paşi să fie făcuţi, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvenţă, la nivel central, şi stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.