Raluca Cercelaru, HR Manager Clariant: “Oamenii reprezintă motorul unei companii”

0
1698

Clariant a finalizat în această toamnă construcția fabricii sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din Podari, un proiect revoluționar care aduce inovația în România. Suntem bucuroși că prin această investiție venim mai aproape de comunitatea din Podari și împrejurimi, prin contribuția semnificativă la crearea de locuri de muncă la nivel local și la creșterea economică a regiunii. Despre planurile acestei companii, despre locurile de muncă şi pregătirea resursei umane am discutat cu Raluca Cercelaru, HR Manager Clariant

Ce ne puteți spune despre planul de începere a producţiei de bioetanol, un combustibil sustenabil realizat din procesarea paielor, termenul fiind finalul anului 2021?

Clariant a finalizat în această toamnă construcția fabricii sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din Podari, un proiect revoluționar care aduce inovația în România. Suntem bucuroși că prin această investiție venim mai aproape de comunitatea din Podari și împrejurimi, prin contribuția semnificativă la crearea de locuri de muncă la nivel local și la creșterea economică a regiunii. Ne menținem promisiunea de a începe producția la finalul acestui an. Aș dori să subliniez că respectarea termenelor și finalizarea procesului de construcție sunt datorate în primul rând echipei, angajaților noștri care sunt și vor rămâne sufletul acestei companii.

Despre echipa proiectului Clariant ce ne-aţi putea spune? Este completă în momentul acesta? Sunt şi angajaţi care provin din localitatea Podari sau sunt cu toţi navetişti?

La începutul anului eram 16 angajați. Echipa a crescut integrând constant oameni de o calitate profesională excepțională. În prezent avem 86 de angajați, personalul urmând să crească în continuare până la finalul anului, precum și în primul trimestru al anului viitor. 15% din echipă este locală, formată din Podăreni, iar majoritatea colegilor provin din Craiova sau împrejurimi. Mai mult, avem în echipă și oameni care s-au întors din străinătate. Unul dintre ei este George, el a revenit în România pentru a-și crea un viitor alături de familie. A venit în Clariant acum un an și jumătate pe poziţia de operator proces, iar acum a devenit șef de echipă, având în subordine 12 operatori. Noi, la Clariant, credem în oameni și în potențialul acestora. Important de menționat este că mai avem loc în echipă pentru cei care își doresc un viitor aici, în țară, aproape de familie.

Cât este de importantă este resursa umană şi cum procedaţi atunci când trebuie să faceţi angajări?

 Fără oameni, care sunt cea mai importantă resursă a noastră, nu am fi ajuns pe punctul de a da start producției la timp într-un termen atât de ambițios. Angajații noștri ne-au sprijinit încă de la început, de când eram doar câțiva și ne întâlneam în birourile vechiului sediu pentru a pune la punct proiectele în curs. În echipa Clariant sunt oameni energici, dornici să învețe și să se implice activ în sarcinile zilnice. Nu trebuie să uităm că o resursă rămâne resursă atunci când ai grijă de ea, când o gestionezi în mod corespunzător și când îi înțelegi valoarea. Iar cunoștințele, motivația și abilitățile fiecărui membru al echipei sunt cele care aduc valoare companiei Clariant – de aceea, noi intenționăm să continuăm să ne creștem valoarea și să investim în continuare în angajații noștri. Oamenii reprezintă motorul unei companii. Atunci când avem o poziție disponibilă, începem procesul de recrutare prin creionarea profilului necesar. Ne uităm la cunoștințe, abilități,  dar, mult mai important, valorile și motivația sunt cele care contează pentru noi. Producerea bioetanolului de a doua generație este o abordare destul de nouă într-o industrie competitivă așa că principalele caracteristici ale echipei noastre și a viitorilor angajați sunt dorința de a învăța, de a se dezvolta, curajul de a schimba lucrurile în bine, accentul pe îmbunătățiri continue.

Este îmbucurător pentru orice investitor să știe că în România există într-un număr atât de mare oameni valoroși și cu potențial. Pe noi ne-a onorat și ne onorează interesul pe care candidații îl au pentru noi și pozițiile noastre.

Pentru formarea angajaţilor, Clariant a organizat şi stagii de practică? Unde şi care a fost durata?

Încă de la început au fost definite planuri ample de dezvoltare pentru angajații noștri. O mare parte din echipa inițială a parcurs un program intens de pregătire la fabrica pre-comercială de etanolul celulozic pe care Clariant o deține în Straubing, Germania. Chiar dacă pandemia ne-a îngreunat planurile, fiecare persoană a avut acces la informații prin intermediul colegilor noștri din Straubing și au putut să participe la procesul de producție de acolo. În medie, programul de pregătire a durat aproximativ 3 luni, pentru anumite poziții cheie chiar și mai mult.

Cât de importante sunt aceste stagii ? Este nevoie de o pregătire permanentă?

Absolut. Considerăm că o pregătire permanentă este necesară pentru a fi la curent cu cele mai noi practici și cunoștințe din industrie. Pentru noi, selectarea unui nou coleg pentru echipă este doar începutul dezvoltării sale. Întreaga noastră tehnologie se bazează pe inovație, pe dezvoltarea a ceva existent astfel încât să fie mai benefic, mai facil și mai actual. Același principiu îl aplicăm și oamenilor noștri – încurajăm în mod continuu învățarea și dezvoltarea, iar dacă echipa noastră are această dorință, noi cu siguranță le vom oferi oportunitățile.  

 Craiova are un mediu academic solid. Sunt două facultăţi de stat şi una privată. Sunt convinsă că v-aţi îndreptat atenţia şi către Universitatea din Craiova. Există vreun parteneriat în acest sens ? În ce constă?

 Avem un parteneriat încheiat cu Universitatea din Craiova pe care intenționăm să îl dezvoltăm pe viitor, prin realizarea de stagii de practică pentru studenți. Pentru noi, Universitatea a fost unul dintre cei mai valoroși parteneri, ne-a ajutat la definirea și, mai apoi, la implementarea unui program de formare pentru angajații noștri. Vorbim aici de cursuri de chimie, biochimie, engleză, ce au fost dedicate echipei inițiale, care a urmat și stagiul de pregătire în fabrica din Straubing. Vom dezvolta aceste parteneriate cu cât mai multe instituții de învățămât. Angajatorii sunt cei care pot calibra programa astfel încât, la finalul anilor de studiu, să putem beneficia de oameni bine pregătiți și cu competențele necesare. Ne înțelegem rolul în această simbioză pe care angajatorii trebuie să o construiască cu unitățile de învățământ, este normal să avem aceleași obiective.    

Ce beneficii economice aduce această investiţie regiunii? Şi v-aş ruga să analizăm aceste beneficii din punct de vedere al locurilor de muncă.

 Aș vrea să subliniez că în astfel de regiuni ale țării, ce sunt situate în afara orașelor mari, este foarte dificil să găsești un loc de muncă stabil, oportunitățile fiind destul de restrânse. Fabrica deschisă de Clariant în Podari creează locuri de muncă pentru locuitorii din zonă, dezvoltă economia locală și atrage după sine și alte investiții. Întregul lanț de aprovizionare dezvoltat în regiune semnifică o creștere economică și locuri de muncă. Vorbim de furnizori și servicii noi care sunt necesare într-un grad mai mare pentru că suntem în zonă. Fiecare dintre aceștia se dezvoltă și crește alături de noi, creând astfel locuri de muncă noi și ajutând economia regiunii să se dezvolte.

De exemplu, numai în zona de servicii indirecte, avem 10 furnizori cu care lucrăm și care au evoluat alături de noi. Rețeaua logistică s-a dezvoltat cel mai mult odată cu venirea noastră –  vorbim de 15 furnizori pe zona depozitare paie, 10 furnizori pentru balotare și 40 de transportatori.

Ce îşi propune Clariant pentru 2022 în materie de resursă umană. La câte noi angajări să ne mai aşteptăm?

 Ne propunem să ne continuăm drumul deja început. Vom finaliza recrutările în primul trimestru și vom continua să oferim oportunități de dezvoltare echipei noastre. În prima parte a anului viitor vom mai continua să recrutăm pentru pozițiile disponibile de stivuitoriști, mecanici și operatori.

 Trei calităţi pe care ar trebui să le îndeplinească angajaţii dvs.?

 Să își dorească și să-și asume efortul de a construi un viitor mai bun, să fie dornici să învețe, motivați să reușească, perseverenți și cu un spirit de echipă dezvoltat – aceste calități se regăsesc la toți angajații noștri actuali și viitori.