Artişti de pe cinci continente fac umor cu artă la Craiova

0
465

Se spune că umorul e o forţă. Nimic nu uneşte oamenii mai bine ca râsul. S-a adeverit, încă o dată, la Craiova, unde 75 de artişti, din 24 de ţări, expun în cadrul Salonului Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, eveniment ajuns la ediţia a X-a. Degradarea vieţii politice, sociale şi private, portrete ale unor personaje şi personalităţi, umor de limbaj şi de situaţie se regăsesc în cele aproape 180 de lucrări prezentate pe simezele Sălii „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei. Cei mai inspiraţi caricaturişti români au primit premii, iar în afara concursului expun doi artişti… cu greutate: Gabriel Bratu şi Ștefan Popa Popa‘s.

Se mai spune că râdem, glumim, dar şi plătim… Și cum fără sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj Salonul Internaţional de Caricatură de la Craiova n-ar fi existat, reprezentatul „la vârf”, Ion Prioteasa, a primit în semn de mulţumire o Distincţie Specială din partea Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România şi o caricatură realizată de Ștefan Popa Popas. Expoziţia va rămâne deschisă până în ianuarie 2018, apoi va fi itinerată, ca şi în anii trecuţi, în zona Olteniei. Aşteptaţi să o viziteze sunt toţi cei care au… simţul umorului. Intrarea este liberă!

„Consacrat din punct de vedere cultural”, după cum l-a apreciat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” propune publicului craiovean, la această a X-a ediţie, o expoziţie de artă şi, în egală măsură, o porţie sănătoasă de satiră şi umor, oferită de caricaturişti de pe cinci continente – Europa, Asia, Australia, America de Sud, America de Nord şi Centrală.

„Pentru mine este o imensă bucurie, pentru că a X-a ediţie înseamnă mai bine de 10 ani în care am adunat caricatura mondială şi românească pentru a o aduce aici. Aici unde, aşa cum spunea maestrul Eugen Schileriu, este leagănul caricaturii româneşti. De-aici au plecat Nicolae Petrescu-Găină, Nicolae Drăgulescu-Drag, Francisc Șirato, Eugen Taru, Silvan Ionescu, Benedict Gănescu, Dumitru Negrea-Gan, Horaţiu Mălăele şi, de ce nu, şi Ștefan Popa Popa s, a cărui mamă e din Butoieşti, iar tatăl, din Severin”, a declarat, ieri, la deschiderea oficială, graficianul craiovean Gabriel Bratu, vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România – instituţie organizatoare a evenimentului împreună cu Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă Craiova.

Gabriel Bratu a fost, şi de această dată, membru în juriul Salonului, alături de Vera Romaniuc – directorul Salonului „Umor la Gura Humorului”, şi graficianul Mihai Truică, preşedinte fiind Ștefan Popa Popa’s. „Suntem aici în primul rând din respect pentru maestrul Gabi Bratu şi pentru ceea ce face, un om absolut special, pe care îl cunosc de-o viaţă şi care dă culoare acestei urbe şi acestei regiuni, dar care are o vocaţie naţională şi internaţională. Spun aceste lucruri bazându-mă pe fapte. Iată, a reuşit să strângă, de data aceasta, 75 de expozanţi din 24 de ţări, deci o expoziţie-eveniment”, i s-a adresat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

În numele Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, Gabriel Bratu i-a înmânat o Distincţie Specială „pentru contribuţia excepţională la promovarea şi sprijinirea Salonului”. De asemenea, Ion Prioteasa a mai primit în dar o caricatură realizată de Ștefan Popa Popa’s, pe care a declarat că o va duce la birou, apoi o va aşeza acasă, „undeva unde să o vadă toată lumea”.

În afara concursului, alături de cei 75 de artişti, Gabriel Bratu expune patru lucrări, iar Ștefan Popa Popa’s aduce pe simezele Salonului Internaţional de Caricatură de la Craiova portretele a trei sportivi: Nadia Comăneci – gimnastă, multiplă campioană olimpică şi mondială; Mihai Covaliu – preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român; Monica Roşu – dublă campioană olimpică la gimnastică.

***

Premiile ediţiei 2017:

  • Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină” – Daniela Elena Grapă (Iaşi)
  • Premiul „Francisc Şirato” – Aurelian Iulius Șuţă-Șai (Târgu Jiu)
  • Premiul „Silvan Ionescu” – Horaţiu Mălăele (Bucureşti)
  • Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag” – Sergiu Grapă (Iaşi)
  • Premiul „Eugen Taru” – Gh. D. Constantinescu (Bucureşti)
  • Premiul „Benedict Gănescu” – Viorel Baciu (Galaţi)

***

Emilian Ștefârţă, managerul Muzeului de Artă Craiova:

«Se împlinesc, zilele acestea, 10 ani de când un om de artă împreună cu o instituţie de artă au pus pe picioare ceea ce la început era o întâlnire parţial informală pe nişte simeze a unor oameni talentaţi, posedaţi de neastâmpăr, dar care de la început a făcut tot ce a putut, de vreme ce tot reunea lucrări din Vietnam, Peru şi Japonia până – vorba poetului – „hăt, departe, dincolo de Caracal”, pentru a merita titulatura preţioasă de Salon Internaţional de Caricatură.

Omul de artă aducea în acest proiect bonomie, tovarăşi de breaslă, mulţi prieteni, mulţi de tot, pe care, eufemistic, îi voi încadra în „categoria mireni”, dar şi un matusalemic simţ al umorului, categoria centura neagră, 6 DAN, asta dacă ierarhia din artele marţiale s-ar aplica şi aici. Instituţia de artă venea cu brandul pe care îl reprezenta, venea cu un know how perfect adaptat vremurilor de azi, venea cu politica de marketing, exemplară, şi cu un tip de dăruire către domeniul artelor ce atingea nu de puţine ori perfecţiunea.

Când am spus omul de artă aţi înţeles, desigur, că mă refeream la maestrul Gabriel Bratu, pe care cel puţin noi, oltenii, văzând că cei de la UNESCO pregetă să-l declare piesă exemplară a patrimoniului viu al umanităţii, ar trebui – uite aşa, în ciudă – să îl aşezăm în Pantheonul celor mai de vază olteni, acordându-i cu prisosinţă meritatul Nobel pentru umor.

Atunci când am vorbit despre instituţia de artă, aţi fost poate tentaţi să credeţi că aveam în minte Muzeul de Artă Craiova. Ei bine, nu, nu la Muzeul de Artă mă refeream şi nici la Muzeul Olteniei. Mă refeream la Popa Popa’s, care, da, trebuie să recunoaştem, este de multă vreme o instituţie. Și cum, în ultima vreme vedem tot mai limpede că „nu este recomandat să te pui rău cu instituţiile”, îi aducem şi noi cuvenitul omagiu».