Derby de tradiţie pe „Ion Oblemenco”

0
125

Alb-albaştrii întâlnesc Rapidul în epilogul etapei a 15-a a Ligii I

Universitatea Craiova şi Rapid se întâlnesc pentru a doua oară în acest sezon, după ce în Cupa Ligii, în primul meci al sezonului, giuleştenii s-au impus prin golul lui Ciolacu, înlesnit de gafa lui Brac. Cârţu şi Săndoi au ocazia să ducă la 11 numărul meciurilor fără înfrângere, în condiţiile în care probleme de lot sunt doar cele de lungă durată, ale lui Bancu şi Kay, în timp ce Brandan şi Izvoranu au revenit în lot.

În cariera lui Emil Săndoi, atât de jucător, cât şi de antrenor, au fost câteva momente memorabile legate de meciurile cu Rapid. Astfel, singura eliminare din toată cariera de jucător s-a petrecut într-un meci cu giuleştenii, dar nu pentru vreo duritate, ci a văzut cartonaşul roşu după al doilea galben, din cauză că a lovit mingea după fluierul arbirtului. Săndoi a participat şi la celebra dublă cu Rapidul din 1998, când „vişinii” au pierdut titlul în Bănie, iar apoi şi-au luat revanşa în finala Cupei. O revanşă avea să-şi ia şi Emil Săndoi, la începutul carierei de antrenor, când a eliminat Rapidul pregătit de Mircea Lucescu în semifinala Cupei din 2000, după un 2-0 în Bănie (goluri Stoican şi Vochin) şi un 1-2 în returul din Grant. Rămânând la revanşe, una ar trebui să-şi ia şi actualii alb-albaştri, după ce au fost înfrânâţi în primul meci din acest sezon chiar de Rapid, 1-0 în turul preliminar al Cupei Ligii. „Se poate considera un meci revanşă pentru noi, având în vedere meciul pierdut în Cupa Ligii, în Giuleşti. Suntem două cluburi de tradiţie cu un trecut fantastic, cu multe cupe şi campionate câştigate, bineînţeles că Universitatea – Rapid rămâne un derby. Era un derby şi dacă una dintre echipe se afla în Liga a II-a şi ne întâlneam în Cupa României. Sunt două nume care impun respect în fotbalul românesc şi aştept suporterii la stadion, pentru a fi alături de băieţi. Rapid nu se află deloc într-o poziţie confortabilă, dar nu trebuie să uităm că şi noi am fost într-o situaţie similară şi ne-am ridicat. Aşa că nu se poate spune că există o favorită certă doar privind clasamentul, dar jucăm acasă, în faţa oltenilor noştri, şi de aceea pornim cu prima şansă. Rapidul este o echipă în creştere şi m-aş bucura să-şi revină, dar după jocul cu noi. Şi ei au jucători experimentaţi, cum sunt Pancu, Negru, dar dacă vom avea o evoluţie în nota celor de până acum consider că nu avem cum să pierdem acest meci. I-am văzut pe cei de la Rapid cu Ceahlăul, în Bucureşti. Ar fi meritat să câştige, la 1-0 au avut câteva ocazii clare, dar în cele din urmă au fost egalaţi în prelungiri” a prefaţat Emil Săndoi meciul cu Rapid.

Rada: „Craiova e favorită, dar aşa era şi în Cupa Ligii…”

Marian Rada se afla pe banca Rapidului şi la meciul direct din Giuleşti, din Cupa Ligii. Tehnicianul avea să fie însă înlocuit cu Ionel Ganea, dar cei doi au făcut din nou rocada în urmă cu câteva etape, Rada revenind pentru a cincia oară în postura de antrenor principal, el având şi mai multe mandate ca secund al giuleştenilor. Marian Rada, care a jucat şi la Universitatea Craiova, la sfârşitul anilor 80, recunoaşte statutul de favorită al alb-albaştrilor, dar speră să se repete deznodământul jocului din vară, când Rapid s-a impus. „În mod normal, Rapid ar trebui să nu se sperie de nimeni, dar în situaţia actuală, craiovenii pleacă drept favoriţi. Dar ca favoriţi au plecat şi în meciul de Cupa Ligii, erau pe cai mari, doreau să câştige campionatul, însă prin dăruirea jucătorilor am reuşit să învingem. Vom vedea care va fi situaţia pe teren. Chiar dacă ei joacă acasă, noi suntem totuşi Rapid şi sunt sigur că jucătorii vor avea o tresărire de orgoliu, să arate că nu asta e faţa Rapidului, pe care a arătat-o până acum. Craiova are jucători cu mare experienţă, talentaţi, de mare valoare, unii dintre ei de perspectivă. Va fi un joc greu, însă noi nu vom merge acolo să facem doar un egal, mergem să câştigăm” , a declarat antrenorul giuleştean. Chiar dacă are multe probleme de lot, Marian Rada este încrezător că echipa sa poate rămâne până la finalul turului în lupta pentru evitarea retrogradării: „Sunt jucători care acuză probleme de sănătate, sau care au probleme cu pregătirea, pentru că nu au fost de la începutul sezonului lângă noi şi va fi greu. Însă ne-am propus să scoatem cât mai mult, vrem chiar să câştigăm toate meciurile, să încercăm măcar. Trebuie să scoatem măcar 5-6 puncte pentru a rămâne în lupta pentru evitarea retrogradării”. Rada a renunţat la 3 jucători chiar înainte de meciul de astăzi, rezervele Dăruială, Cojocnean şi Milniceanu fiind puşi pe liber.

Va fi primul meci pe care Rapidul îl dispută de la revenirea lui Dinu Gheorghe în fruntea clubului, instalarea acestui nefiind încă oficializată. Ca fel ca şi Rapidul, Dinu „Vamă” are amintiri plăcute de la precedenta întâlnire cu Craiova, pe care a învins-o cu 5-0 la Giurgiu, unde era preşedinte. Acela a fost ultimul eşec înregistrat de Universitatea în acest sezon. „Am avut mai multe discuţii cu Dinu Gheorghe, dar doar fotbalistice, nu despre situaţia lui contractuală. Eu sunt sigur că va rămîne aici şi va pune umărul la redresarea echipei” este speranţa lui Marian Rada.

Universitatea Craiova – Rapid Bucureşti

Stadion: „Ion Oblemenco”, ora 20.30

Craiova: Bălgrădean – Achim, Frăsinescu, Acka, Vătăjelu – Băluţă, Madson, Brandan, Târnăcop – Nuno Rocha, Bawab. Antrenori: Sorin Cârţu, Emil Săndoi.

Rapid: Bornescu – Lung, Ţânc, Iacob, M. Stoica – Martin, Al. Coman, Negru, Rui Miguel – Pancu, Ciolacu. Antrenor: Marian Rada.