Zeci de dascăli doljeni lasă anual activitatea la catedră şi pleacă în străinătate, nemulţumiţi de salariile mici care nu le mai acoperă cheltuielile. Cei care aleg să plece sunt, în general, profesori titulari în învăţământ şi cu cel puţin cinci ani vechime, care solicită concediu fără plată la începutul acestui an şcolar.
Munca la catedră a unui dascăl este plătită în funcţie de vechime şi de gradul didactic. Salariile sunt cuprinse astfel între 700 şi 1.200 de lei. „Pentru un profesor debutant, în jur 700-800 lei, pentru un profesor de gradul al II-lea este de 800-900 lei. Cei care pleacă în străinătate au cu siguranţă de 10, 20 de ori mai mult”, a spus un profesor. Dascălii spun că din banii pe care îi obţin trebuie să îşi achiziţioneze şi materialele de informare, dar şi de lucrat la clasă şi uneori îşi plătesc şi cursurile de pregătire.
„E extrem de greu, nu neapărat că e cadru didactic, pentru oricine e foarte greu, cu atât mai mult cu cât unui cadru didactic îi trebuie bani ca să îşi asigure materialele pentru informare. Nu mai avem nici măcar acel sprijin financiar pentru achiziţionarea lor”, a mărturisit un alt cadru didactic. În acest condiţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj înregistrează anual minimum 50 de cereri pentru concediu fără plată.
„Migraţia dascălilor este o chestiune mai veche. De ani de zile oamenii buni părăsesc ţara pentru că munca lor nu este recunoscută aici. În ultimul timp fenomenul migraţiei s-a agravat şi, din păcate, nimeni nu înţelege acest lucru. Ne confruntăm cu o mare problemă. Nu pleacă cei de care ne-am putea dispersa, ci pleacă cei bine pregătiţi. Şi anul acesta au plecat 50 de profesori. Pe parcursul anului şcolar mai pot apărea cazuri de acest gen, pentru că nu este o regulă când un cadru didactic îşi poate lua concediu fără plată”, a precizat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – filiala Dolj.
Posturile rămase libere sunt ocupate de profesori suplinitori, pensionari sau de cadre necalificate.