Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a aprobat rectificarea bugetară. O veste extraordinară pentru investiţii şi companii, pentru că vin mai mulţi bani pentru protejarea cetăţenilor, susţinerea economiei, dezvoltarea locală şi atragerea fondurilor europene.
Este cel mai mare buget din ultimii 32 de ani, în care fondurile destinate investiţiilor ajung la 93 de miliarde de lei, o sumă uriaşă care va dezvolta şi va atrage investitori. ”Am aprobat, în şedinţa de Guvern, o rectificare bugetară pozitivă, bazată pe majorarea PIB-ului şi pe creşterea cu aproape 30 de miliarde de lei a veniturilor bugetului general consolidat. Priorităţile noastre rămân protejarea cetăţenilor, susţinerea economiei şi atragerea fondurilor europene.”, a precizat Nicolae Ciucă, premierul PNL al României.
Astfel, vin mai mulţi bani pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru protecţia familiilor şi a copiilor şi ajutoare pentru compensarea preţului la energie, pentru proiectele de modernizare din domeniul sănătăţii şi susţinerea serviciilor medicale, dar şi pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru susţinerea activităţii de atragere a fondurilor europene. Sunt bani împărţiţi echitabil, în funcţie de necesităţi, care vor dezvolta fiecare sector în parte. ”Astfel, bugetul pentru investiţii creşte cu 3,4 miliarde de lei. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va beneficia de 7,3 miliarde în plus pentru protecţia familiilor şi a copiilor, ajutoare pentru compensarea preţului la energie. La Sănătate, vom direcţiona în plus 2,6 miliarde de lei pentru proiectele de modernizare şi susţinere a serviciilor medicale. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene primeşte în plus 2,7 miliarde de lei, Ministerul Energiei 2,4 miliarde de lei, Ministerul Transporturilor, 2 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării, aproximativ 650 de milioane de lei, iar Ministerul Agriculturii va beneficia de o alocare suplimentară de 716 milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii şi sprijinirea fermierilor.”, a mai menţionat premierul liberal.
Sunt măsuri ţintite să crească economia şi să susţină populaţia în faţa evoluţiei preţurilor. Este un context mondial sensibil, care a pus deja presiune în economie, dar preocuparea continuă a Guvernului pentru nivelul de trai al cetăţenilor ne demonstrează că aceste măsuri de interes major sunt gândite unitar, în funcţie de necesităţi. ”Am avut în vedere toate solicitările ministerelor şi priorităţile generate de contextul actual. Astfel, alocăm fonduri semnificative pentru investiţii în economie, pentru energie, sănătate şi agricultură, domenii de interes major în această perioadă.”, a mai spus Nicolae Ciucă, premierul PNL.
În ciuda acestui context economic extrem de dificil, datele economice bune validează măsurile pe care le-a luat prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă până în acest moment şi sunt argumente solide că aceste măsuri trebuie continuate. Execuţia bugetară la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control. Date pozitive precum creşterea economică revizuită de la 2,9% la 3,5% sau creşterea investiţiilor străine directe se vor vedea, în timp, şi în buzunarul românilor. Merită precizat şi că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2022, cu 35,1%, comparativ cu perioada similară din 2021. Amintim aici şi rata de absorbţie a fondurilor europene care a crescut la 64,5%, un nivel egal cu al Germaniei.
În plus, premierul Nicolae Ciucă acordă atenţia cuvenită susţinerii mediului de afaceri, motorul economiei, dovadă în plus fiind faptul că la finalul lunii iulie s-a finalizat rambursarea de TVA. Executivul guvernează responsabil şi ia cele mai bune măsuri pe care ni le permite bugetul, precum pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România” sau schema de plafonare şi compensare a facturilor la energie. În faţa provocărilor dificile pe plan intern şi extern, investiţiile sunt cel mai bun medicament pentru economie, conform principiului PNL. Tocmai de aceea, premierul Nicolae Ciucă pune pe primul loc atingerea ţintelor în ceea ce priveşte investiţiile: a condiţionat rectificarea bugetară de planul de investiţii al fiecărui minister în parte şi a solicitat inclusiv la ultima şedinţă de guvern ca miniştrii să recupereze întârzierile pe zona de investiţii, care aduc dezvoltare şi atrag alte investiţii la rândul lor, având în vedere factorul de multiplicare al acestora. Promisiunile liberale sunt îndeplinite, iar soluţiile pentru dezvoltare presupun viziune, pricepere şi preocupare pentru cetăţeni!