Arbitri: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe) – Mihai Artene (Vaslui), Gabriel Bârjac (Zalău). Drum barat către fotoliul de lider / Ştiinţa lasă toate punctele “lanternei” şi acuză în termeni duri arbitrajul

0
414

ACS Poli Timişoara – Universitatea Craiova 3-2

Stadion: “Dan Păltinişanu”, spectatori aproximativ 1.000.

Au marcat: Artean 45 pen., 82 pen., Bărbuţ 90 / Zlatinski 61 pen., Nuno Rocha 68.

ACS Poli: Curileac – Scutaru, Cînu, Şeroni, Vădrariu – Poparadu (Roşu 87), Artean – Sorescu (Mailat 74), Croitoru, Cârstocea (Popovici 62) – Bărbuţ. Rezerve neutilizate: Stratov – Fridrich, Vraciu, Bocşan. Antrenor: Ionuţ Popa

Universitatea: Calancea – Popov, Acka, Kay, Vătăjelu – Zlatinski – Ivan, Bancu (Măzărache 58), Băluţă – Nuno Rocha, Rambe (Gustavo 46). Rezerve neutilizate: Vlad – Dumitraş, Briceag, Madson, Manea. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Cartonaşe galbene: Cînu 22, Croitoru 69, Şeroni 72, Scutaru 86, Curileac 90+2 / Vătăjelu 11, Acka 44, Zlatinski 45, Popov 81.

UNIVERSITATEAIntrat în direct, după meci, la Digi Sport Special, finanţatorul Mihai Rotaru a declarat, printre multe altele, că fotbalul a fost viciat, invocând, în principal, neacordarea unui penalty la Ivan, în minutul 89, la scorul de 2-2. Pe de altă parte, ca mod de prostest la prestaţia arbitrului, numindu-l aici pe Robert Dumitru, alb-albaştrii, de comun acord cu finanţatorul, au decis să nu se prezinte la flash-interviurile de la finalul partidei, riscând astfel o amendă de până la 30.000 de lei.

Venită pe Bega după trei succese consecutive şi cu perspectiva de a trece la şefia Ligii I, Universitatea, indiferent de eventalele erori de arbitraj, nu a mai repetat evoluţia bună din meciurile de la Giurgiu şi de acasă, cu Poli Iaşi. Pe terenul unde Botoşaniul se distra în restanţa de joi (5-0), băieţii lui Gigi Mulţescu au creat întâia oară pericol în minutul 9, când Rambe, din poziţie excelentă, a trimis alături, după ce portarul Curileac respinsese în faţă şutul lui Bancu. A urmat o diminare sterilă, fond pe care următoarea oportunitate s-a ivit tocmai în minutul 38, când o reluare de cap a lui Ivan a trecut puţin pe lângă. Patru minute mai târziu, Ştiinţa a fost privată de o lovitură de pedeapsă, Şeroni blocând cu mâna ştul lui Rambe. Ultima fază a primei reprize a dus deschiderea scorului, dar în contul bănăţenilor. Robert Dumitru a acordat penalty după un fault comis de Acka asupra lui Bărbuţ. Dacă infrancţiunea a fost clară, locul unde s-a petrecut faultul s-a dovedit greu de stabilit, chiar şi după mai multe reluări. Artean (45) a transformat: 1-0.

Băieţii lui Gigi Mulţescu au ieşit de la cabine decişi să răstoarne repede rezultatul, dar Băluţă (47), Gustavo (55) şi Zlatinski (56) nu au prins cadrul porţii. În cele din urmă a căzut şi golul, tot de la 11 metri. Ivan a pătruns pe dreapta, iar Şeroni l-a “cosit” cât se poate de evident. Zlatinski şi-a asumat execuţia şi a şutat fără speranţe pentru Curileac, lângă bara din stânga: 1-1 (min. 61). Rămaşi în ofensivă, alb-albaştrii au trecut la conducere prin Nuno Rocha. Găsit perfect de Băluţă, capverdianul l-a driblat pe Curileac, ieşit în întâmpinare, şi a trimis la colţul lung din marginea careului mic: 1-2 (68). A fost al 5-lea gol pentru Rocha în tot atâtea partide cu Poli, împărţite perfect simetric.

Gazdele aveau să egaleze dintr-o nouă lovitură de la punctul cu var. Şeroni a făcut şah mat apărarea craioveană, i-a pasat lui Popovici, iar Popov a venit cu faultul. Artean a făcut “dubla”: 2-2 (min. 82).

În minutul 89 a avut loc faza care a condus la tot ceea ce s-a petrecut după fluierul de final. Ivan a scăpat singur spre poartă şi a fost deposedat, în careu, de acelaşi omniprezent Şeroni, cu o intrare mai mult decât energică, din lateral. Alb-albaştrii au solicitat vehement penalty, pretinzând că a fost atins mai întâi piciorul atacantului, însă Robert Dumitru n-a fost de aceeaşi părere. Fostul mare arbitru, Ion Crăciunescu, i-a dat dreptate arbitrului, spunând că acesta a greşit doar la faza din finalul primei reprize, la acel henţ al lui Şeroni, în suprafaţa de pedeapsă.

Reuşita puţin scontatei victorii timişorene, care nu obţinuse vreun punct până la această dispută, a căzut în ultimul minut, când Bărbuţ a plecat din preajma careului propriu şi l-a învins pe Calancea cu un şut în diagonală, bară-gol.

Discursul lui Rotaru

Aşa cum am notat deja, la câteva minute după finalul meciului, finanţatorul Craiovei, Mihai Rotaru, a acuzat în termeni severi arbitrajul, în cadrul emisiunii Digi Sport Special. “În Liga 1 avem un produs format din cinci părţi: fotbaliştii, care fac spectacol, arbitrii, spectatorii, televiziunile şi, în ultimul rând, finanţatorii. Noi am vrut întotdeauna la Craiova să facem spectacol şi de aceea nu a intrat Madson în locul unui atacant (n.r. făcând referire la spusele lui Dinu Gheorghe, prezent la emisiune, cum că Madson trebuia introdus la 2-1, pentru conservarea rezultatului). Am avut o decizie de luat în această seară, după ce fotbalul a fost viciat şi singurul mod în care puteam riposta a fost să nu permitem oficialilor şi jucătorilor să vină la flash-interviuri.

Ne-am interesat înainte: avem amenzi între 10.000 şi 30.000 de lei. Dacă noi trebuie să plătim această sumă pentru a lua atitudine, pentru a curăţa fotbalul românesc de ceea ce se întâmplă la ora actuală, ne luăm această responsabilitate.

A fost penalty sau nu la Ivan în ultimul minut? Domnul Crăciunescu, cu tot respectul, a spus că a jucat mingea, dar nu e aşa. Mai întâi a atins piciorul jucătorului.

Dacă trebuie să curăţăm fotbalul românesc de arbitraje păbugoase şi de televiziuni care nu îşi angajează oameni competenţi, atunci vom plăti amenzi. Şi etapa asta, şi etapa viitoare, poate vom retrage şi echipa din campionat.

Craiova este una dintre cele 6 echipe care trăiesc din bani privaţi. Încercăm să oferim fotbal. Doar 30 la sută din buget e procentul venit din drepturile de televizare. Ne putem lipsi de aceşti bani”, a declarat, printre altele, Rotaru, care a intrat şi în serioase divergenţe cu cu moderatorul emisiunii, Vali Moraru.