Ion Prioteasa: “Cheltuielile din judeţ vor fi privite într-un spirit mai gospodăresc”

0
326

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a participat miercuri 22 august a.c., alături de alţi preşedinţi de Consilii Judeţene, la o întâlnire întâlnire cu mulţi miniştri ai Cabinetului Ponta, organizată la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta despre rectificarea bugetară, problemele legate de secetă şi sănătate, despre ordinea şi siguranţa publică, obiectivele de investiţii, dar şi despre deschiderea anului şcolar.

În cadrul şedinţei desfăşurată miercuri la sediul MAI, Ponta a afirmat că îşi doreşte un parteneriat între Guvern şi autorităţile publice locale, adăugând că în momentul de faţă Executivul nu poate face mai mult decât să “peticească” bugetul pentru că ţara noastră trebuie să respecte obligaţiile asumate în faţa partenerilor internaţionali. “Am luat parte la o şedinţă organizată la sediul MAI, în cadrul căreia s-au trecut în revistă subiectele care vor fi dezbătute şi aprobate în şedinţa de guvern de astăzi (n.r. – Ieri 23 august). Atenţia preşedinţilor de Consilii Judeţene a fost îndreptată în mod special către banii care ar trebui să vină către comunităţile locale, pentru că, fiind an electoral, primarii care au fost în funcţie şi au cheltuit cea mai mare parte din bani până la alegerile locale. Din această cauză acum nu mai sunt bani până la alte lucrări, iar primarii care se află la primul mandat au aşteptări materiale. Preşedinţii de Consilii Judeţene a avut câte ceva de spus şi cu privire la banii care ar fi trebuit să se întoarcă către colectivităţi. În judeţele mai mari s-au pus probleme cu privire la modul în care ar trebui împărţiţi aceşti bani, întrucât formula prin care se acordau nu prea mai corespunde, şi dacă am aplica-o rezultatele nu ar fi cele reale, Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care au fost prezenţi în România în aceste săptămâni, au făcut presiuni asupra Guvernului în sensul că de la trimestru la trimestru trebuie să se vadă o reducere a arieratelor, adică a datoriilor pe care statul român le are către firme. Anul trecut, când bugetul s-a repartizat pe localităţi, acest lucru s-a făcut avându-se în vedere o clauză foarte clară potrivit căreia primarii trebuiau să-şi plătească datoriile mai vechi, să termine o investiţie pe care au început-o şi abia după aceea, dacă mai aveau bani să înceapă un proiect nou. Dar, fiind campanie electorală, acest lucru nu s-a respectat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Primarii nu vor mai cere bani direct de la Guvern

Tot în cadrul şedinţei organizată miercuri la sediul MAI, premierul României, Victor Ponta, a precizat că nu mai vrea ca primarii să meargă la Bucureşti pentru a cere bani de la miniştrii pentru proiectele din localităţile lor, şi s-a arătat favorabil unei legislaţii prin care sumele necesare să fie distribuite de consiliile judeţene şi locale, iar Guvernul doar să controleze acest proces. “S-a discutat că de-a lungul timpului primarii au făcut potecă la Bucureşti pentru diferite probleme, mulţi dintre ei chiar din judeţul Dolj fiind în stare chiar şi să doarmă pe treptele unui minister numai ca să ajungă la un ministru pentru a i se finanţa un program. De data aceasta s-a insistat foarte mult ca primarul să vorbească direct cu preşedintele de Consiliu Judeţean, să nu mai ajungă la ministru şi să existe o coordonare a fiecărui judeţ în parte pentru proiectele pe care vrea să le propună. De anul viitor, banii care erau împărţiţi după formula stabilită de către instituţia finanţelor la nivel judeţean, vor fi repartizaţi în totalitate de către Consiliile Judeţene, după vechea formulă”, a mai explicat Ion Prioteasa. Şeful administraţiei publice judeţene a afirmat că în cadrul şedinţei la care a participat alături de toţi preşedinţii Consiliilor Judeţene, miniştrii prezenţi la întâlnire au prezentat proiectele pe care au de gând să le dezvolte în anul următor. “Miniştrii au făcut o trecere în revistă a proiectelor pe care le vor pune în operă ăe bugetul anului viitor. Ministrul Dezvoltării a spus că va începe reabilitarea termică a locuinţelor, deci este clar că acest program o să fie finanţat. De asemenea, începând cu luna ianuarie, va fi pus în operă programul de reabilitare a clădirilor publice, proiect în care ne vom implica şi noi cu siguranţă. Un al treilea program vizează dezvoltarea infrastructurii pentru parcurile industriale, unde va depune proiect şi Consiliul Judeţean Dolj pentru a aduce utilităţile pe cele opt hectare de teren”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Consiliul Judeţean va colecta situaţia investiţiilor începute şi neterminate, valoarea şi vechimea lor, şi de aceste aspecte se va ţine cont atunci când vor fi împărţiţi banii. Ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetară a lucrărilor prevăzute să asigure achitarea plăţilor restante. În momentul în care noi vom da banii, primarul nu se va mai repezi să îşi facă un drum pentru că mai întâi trebuie să îşi achite datoria. Pe de altă parte, apelul pe care îl facem către firmele care fac lucrări este să execute strict în cadru contractual. Cheltuielile din judeţ vor fi privite într-un spirit mai gospodăresc”.