Psihologia schimbării locului de muncă: De ce este atât de înfricoșător să pleci

0
47

Conform Scalei de stres Holmes și Ray, general acceptată, o schimbare semnificativă în mediul de lucru este clasificată drept un eveniment traumatic. Este un stres serios, motiv pentru care este atât de dificil să luați o decizie finală și să schimbați o companie sau un post familiar pentru ceva nou. Dar, de asemenea, rămânând acolo unde nimic nu vă place pentru o lungă perioadă de timp, puteți nu numai să pierdeți perspective, ci și să vă subminați sănătatea. În plus, există un lucru în Strașeni: există suficiente oferte interesante. Sortarea motivelor psihologice care duc la formarea barierelor interne vă va ajuta să faceți față grijilor – și nu ratați șansa de a schimba totul.

De ce este atât de dificil să te hotărăști să renunți

Un mediu familiar este mai confortabil și mai favorabil psihicului, iar orice schimbare provoacă rezistență. În acest context, convingerile negative care s-au format în primii ani de viață reapar:

  • lucrurile nu pot decât să se înrăutățească;
  • cunoștințele și competențele mele sunt insuficiente pentru a mă califica pentru cele mai bune;
  • este mai bine să mă agăț de un loc bun și stabil.

Dacă munca este singura sursă de venit, temerile sunt și mai mari. Și există într-adevăr riscuri, dar lucrurile nu sunt întotdeauna atât de sumbre pe cât pot părea. Schimbarea este singura cale către creștere. Principalul lucru este să te pregătești corespunzător pentru ea.

Ieșirea dintr-o stupoare: ce vă va ajuta să luați o decizie

Renunțarea într-o zi este rareori o idee bună. Dar este posibil să faceți un plan, să vă formați un sprijin interior pas cu pas și să acționați în conformitate cu strategia trasată. Astfel de practici psihologice vă vor ajuta:

  • faceți o hartă a temerilor – scrieți toate grijile dvs. și dați 2-3 contraargumente pentru fiecare dintre ele;
  • evaluați riscurile reale – efectuați o analiză cuprinzătoare a tuturor factorilor care pot afecta reușita angajării;
  • combaterea anxietății – faceți-vă timp pentru activități fizice, plimbări și meditație pentru a reduce nivelul de stres.

Tehnicile de vizualizare sunt, de asemenea, interesante. Acestea vă vor ajuta să vă concentrați atenția asupra schimbării, ceea ce vă va oferi o motivație suplimentară. Odată ce decizia este luată mental, va fi mult mai ușor să luați decizia de a vă muta efectiv la o altă companie.

Schimbarea locului de muncă: recomandări importante

Подготовившись психологически, пора приступать к реальным действиям. Pașii de bază care trebuie urmați:

  • actualizarea CV-ului, cu accent pe realizările și rezultatele obținute la locul de muncă actual și la cele anterioare;
  • evaluarea situației de pe piața muncii, studierea posturilor vacante disponibile în specialitatea proprie și în activitățile conexe;
  • dezvoltarea profesională prin mijloacele disponibile: cursuri, masterclass-uri, evenimente profesionale.

Este întotdeauna înfricoșător să schimbi locul de muncă, dar acesta nu este un motiv să rămâi acolo unde nu există oportunități de realizare personală și un salariu decent. Este mai bine să vă asumați un risc decât să vă confruntați cu epuizarea emoțională și pierderea încrederii în sine. Cu o planificare și o pregătire corespunzătoare, tranziția va fi cât se poate de confortabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *