Premierul Mihai Tudose se întâlneşte astăzi cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie

0
326
Premierul Mihai Tudose raspunde intrebarilor adresate de jurnalisiti, luni 10 Iulie 2017, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta saptamanala cu liderii aliantei PSD-ALDE, privind activitatea guvernului. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO
Premierul Mihai Tudose raspunde intrebarilor adresate de jurnalisiti, luni 10 Iulie 2017, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta saptamanala cu liderii aliantei PSD-ALDE, privind activitatea guvernului. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO

Premierul Mihai Tudose se va întâlni astăzi, la ora 11.00, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, pentru a discuta despre drepturile şi obligaţiile poliţiştilor astfel încât să fie evitate situaţiile similare celei de la Suceava. El a anunţat, sâmbătă, că patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur poliţist, afirmând că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, după ce poliţistul Sorin Vezeteu a fost omorât, joi noaptea, în gara Burdujeni din Suceava de un tânăr de 24 de ani.

„Gradul de periculozitate al acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locuri liniştite, ci patrulează în cele în care există potenţial negativ. Patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur om. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit”, a declarat sâmbătă Mihai Tudose.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de decorare post-mortem a subinspectorului de poliţie Vezeteu Dumitru Constantin-Sorin. „În semn de înaltă apreciere pentru devotamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă în slujba legii, îndeplinindu-şi datoria cu preţul sacrificiului suprem, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler subinspectorului de poliţie Vezeteu Dumitru Constantin-Sorin”, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, decorarea a fost făcută la propunerea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Sorin Vezeteu, poliţist de la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani. Poliţistul a murit sub o ploaie de lovituri, aplicate cu arma albă de către ucigaş, oamenii legii precizând că pe corpul victimei au fost găsite în jur de 40 de lovituri. Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, şi-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei şi le-a spus poliţiştilor de la faţa locului că nu regretă nimic. El a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit declaraţiilor ministrului Afacerilor Interne, Sorin Vezeteu se afla în tură cu cel puţin încă un poliţist, însă, în momentul atacului, era singur, celălalt poliţist fiind la o distanţă de 100-150 de metri de el.

***

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, ţinând cont de efectivele actuale, nu se poate face patrularea cu doi oameni, aşa cum a cerut premierul Tudose, fiind nevoie de 20.000 de oameni angajaţi la nivel naţional. “Din punct de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. În mediul rural, şi poliţiile de transporturi feroviar şi naval, cu certitudine nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimbul doi şi trei de regulă este asigurat de un singur poliţist, din lipsă de efective”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

Sindicalistul a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, ori se angajează oameni. “Pentru viitor trebuie diminuat deficitul de personal. Pe noi ne-a chemat doamna ministru luni la o discuţie pe tema asta. Ar trebui o reanaliză a acestor posturi de poliţie din rural şi o comasare a lor cu un anumit grafic de patrulare unde să formezi din minim doi poliţişti tura de serviciu. Să cooptăm şi Jandarmeria, mă gândesc la o acţiune comună cu Jandarmeria, să ne ajute în mediul rural. Soluţia clară, optimă este de angajare de oameni. Noi cârpim, folosim tertipuri de termen scurt ca să încercăm să rezolvăm, dar nu ţine, nu sunt oameni. În momentul ăsta, cu 20.000 de oameni la nivel de ţară cred că putem să respirăm cât de cât uşuraţi şi să formăm aceste patrule în rural, în poliţie transporturi, ordine publică. 20.000 de oameni ca să funcţionăm cu doi poliţişti pe tură”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă.