Universităţile care fuzionează primesc bani mai mulţi

0
333
Daniel Funeriu

Universităţile care vor fuziona vor primi finanţare suplimentară, deoarece datoria statului este de a aloca fonduri procesului educaţional şi nu prime pentru funcţii de conducere fără rost în universităţi, „uneori bazate pe cumetrie”, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. „Am decis, împreună cu conducerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), alocarea preferenţială şi semnificativă de fonduri pentru universităţile care fuzionează, conform articolului 194 din Legea Educaţiei. Statul român, de acum înainte, va finanţa preferenţial universităţile care îşi fac datoria. Datoria statului este să finanţeze procesul educaţional şi nu prime pentru funcţii de conducere fără rost în universităţi”, a adăugat ministrul.

El a avertizat că nu este de joacă cu reorganizarea universităţilor: „Nu este de joacă cu reorganizarea universităţilor. Unele universităţi au un număr de posturi de conducere imens, fără legătură cu eficienţa organizaţională. Cei care fac acest lucru o fac pentru a servi o clientelă universitară, adeseori gerontocratică şi fără nici o performanţă. Ar fi păcat ca universităţile să cadă în capcana redenumirii catedrelor ca departamente doar pentru a păstra funcţii de conducere, uneori bazate pe cumetrie. Pe de altă pare, universităţile care fac ceea ce trebuie şi se organizează corect trebuie premiate”. În susţinerea celor afirmate, ministrul Educaţiei a dat exemplul organizării Universităţii Harvard: „V-aţi intrebat de ce Harvard poate să funcţioneze cu 15 facultăţi, iar în România o universitate mare are de la 21 de facultăţi în sus? Vă spun eu de ce! Pentru că profesorii de acolo vor să se ocupe de educaţie şi cercetare, iar unii de la noi sunt interesaţi doar de titluri pompoase şi de funcţii. Ei bine, statul nu va mai finanţa vanităţile personale ale vânătorilor profesionişti de funcţii”, a afirmat Funeriu.

Ministrul a mai spus că Legea Educaţiei Naţionale prevede că pentru promovarea calităţii şi creşterea eficienţei sistemului de învăţământ superior, pentru creşterea vizibilităţii internaţionale şi pentru concentrarea resurselor, universităţile de stat şi particulare pot să se constituie în consorţii universitare, potrivit legii, sau să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică. De asemenea, universităţile acreditate la data intrării în vigoare a Legii 1/ 2011 pot demara proceduri pentru constituirea de consorţii sau pentru fuzionare prin comasare sau absorbţie.

Ministrul Funeriu a mai spus că fuziunea prin comasare sau absorbţie a instituţiilor de învăţământ superior de stat se face, de regulă, în jurul instituţiilor din categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie şi ţinând cont de proximitatea geografică.