Modul de utilizare a activelor ruseşti îngheţate, pentru a oferi o finanţare suplimentară Ucrainei, este pe ordinea de zi la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7. SUA s-au alăturat poziţiei europene de a utiliza doar dobânda generată de activele îngheţate, chiar dacă secretarul trezoreriei Janet Yellen a cerut „opţiuni mai ambiţioase”. Mobilizarea miliardelor ruseşti, îngheţate în Occident, se confruntă cu multe obstacole, dezbătute luni de zile de experţi în drept şi geo-politică. Un think-tank ucrainian care pretinde că pune sub semnul întrebării sursele oficiale menţionează că 397 miliarde dolari sunt imobilizate la Banca Mondială, estimând costul reconstrucţiei Ucrainei la peste 490 miliarde dolari. Ţările UE au confirmat acordul lor de a sechestra activele Rusiei îngheţate în UE, pentru a reînarma Ucraina, ceea ce ar permite eliberarea între 2,5-3 miliarde euro/an pentru Kiev. Unde sunt banii? 185 miliarde dolari au fost îngheţaţi de Eurocler, o organizaţie internaţională de depozit de fonduri, înfiinţată în Belgia. Alte sume se regăsesc în SUA, Japonia, Regatul Unit, Austria şi Elveţia. O monopolizare a activelor ruseşti reprezintă un precedent periculos pentru dreptul internaţional. Rusia nu doar ameninţă cu represalii împotriva intereselor private occidentale din ţară, dar Vladimir Putin a semnat un decret prin care autorizează confiscarea bunurilor aparţinând SUA sau persoanelor asociate acestora. SUA merg mai departe şi fac eforturi la G7 pentru a decide un mega-împrumut de 50 miliarde dolari, garantat de dobânda viitoare generată de activele ruseşti imobilizate. Kremlinul consideră drept o expropriere întreg demersul şi încălcarea normelor internaţionale. Dmitri Peşkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova este pregătită cu răspunsuri adecvate, care vor corespunde intereselor sale.
Acasă Actualitate Actualitate externă Război în Ucraina: Activele îngheţate ale Rusiei, o idee atractivă dar complexă
Cu un președinte ,,ilegitim” cum e Zelensky, dar acceptat de occidentalii care au acuzat pe Putin de ,,uzurpator ”pentru că ,în ciuda războiului cu Ucraina au fost organizate alegeri, NATO și UE sateliții hegemonului găsesc ,,soluții democratice” de a fura pe alèii-inclusiv-propriile lor popoare!
Mandatul lui Zelensky a expirat și ,,ca nu rămâie repetent și anu’ăsta, mamița NATO, mamaie SUA și țata UE” i-au promis lui Goe evreo-ucrainean c^çç vor da bani furaèi de la ruși și că trebuie să rămâie președinte expirat admirându-l și pupându-l că și-a promulgat propria ,,lege marțială” ca să nu mai fie alegeri până ce eele , cele 3 curve bătrâne , nu vor învinge Rusia!
Nu m-ar mira ca Iohannis să rămâie ,,comandant suprem” grație unei legi marțiale românești dacă NATO intră în Ucraina,,oficial” până la toamnă!
,, Democrația este cel mai prost sistem de guvernare, în afară de toate celelalte care au fost experimentate în istorie”
( Winston Churchil ).
Comments are closed.