Pachetul de primăvară din cadrul semestrului 2022 european pregătit de Comisia Europeană le oferă statelor membre sprijin și orientări la doi ani de la primul impact al pandemiei de COVID-19 și în contextul invaziei actuale a Ucrainei de către Rusia.
Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2022, economia UE va continua să crească în 2022 și în 2023. Cu toate acestea, deși economia UE dă în continuare dovadă de reziliență, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a creat un nou context, exacerbând dificultățile preexistente care frânau creșterea și care, așa cum ne-am fi așteptat înainte, ar fi urmat să se atenueze. Acest context creează, totodată, provocări suplimentare pentru economiile UE în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie și dependența de combustibilii fosili din Rusia.
Corelarea semestrului european, a Mecanismului de redresare și reziliență și a REPowerEU
Argumentele în favoarea reducerii dependenței noastre de combustibilii fosili din Rusia nu au fost niciodată mai clare. Prin REPowerEU ne propunem să reducem rapid dependența noastră de combustibilii fosili din Rusia, accelerând tranziția către o energie curată și unindu-ne forțele pentru a crea un sistem energetic mai rezilient și o veritabilă uniune energetică.
Semestrul european și Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) – care se află în centrul NextGenerationEU – reprezintă cadre solide care permit coordonarea eficace a politicilor și abordarea provocărilor actuale. Mecanismul de redresare și reziliență va continua să impulsioneze programele de reformă și de investiții ale statelor membre pentru anii următori. Acesta este principalul instrument de accelerare a dublei tranziții – verzi și digitale – și de consolidare a rezilienței statelor membre, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri naționale și transfrontaliere conforme REPowerEU.