Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută Parlamentului European (PE) să nu tergiverseze acordarea asistenţei financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Republica Moldova a devenit mărul discordiei între principalele partide din Parlamentul European, motivele posibilei amânări extinzându-se de la sistemul electoral, la dispariţia celebrului milliard şi chiar până la arestările din ultima perioadă.
Marţi, 16 mai, la ora 20:00, subiectul a fost dezbătut în plenul Parlamentului European, iar o eventuală amânare a finanţării pentru Republica Moldova ar fi fost un dezastru. Europarlamentarii au îndeamnat autorităţile Republicii Moldova să asigure independenţa presei, independenţa justiţiei, să implementeze planurile de reformă prevăzute în acordul de asociere şi să respecte avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa modificării sistemului electoral. Majoritatea vorbitorilor din Partidul Popular European (PPE) – familia politică care sprijină PLDM şi PAS şi cei din partea ALDE – familia din care face parte PL – au criticat sistemul mixt şi au reproşat că Vlad Plahotniuc a făcut o înţelegere cu preşedintele pro-rus Igor Dodon pentru a schimba sistemul electoral în favoarea lor. Unii europarlamentarii au recomandat Parlamentul European să amâne macrofinanţarea pentru Republica Moldova, atât timp cât la Chişinău se atestă probleme grave în ceea ce priveşte libertatea presei şi independenţa justiţiei.
Cristi Preda : „Justiţia nu merge”
Cristian Preda, coordonatorul în Comisia de Afaceri Externe al PPE, a declarat în plen că este împotriva acordarii celor 100 de milioane de euro Republicii Moldova. „Justiţia nu merge, iar Plahotniuc şi Dodon vor sa introducă un sistem electoral ca să controleze jocul. Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh care a coalizat cu o slugă a lui Putin. Nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite criptocrate”, a adăugat Preda.
Comisia Europeană a dat mandatul
Pe de altă parte, mai mulţi eurodeputaţi, au cerut Parlamentului European să acorde în continuare tot sprijinul necesar Republicii Moldova – stat supus unor pericole majore din partea Federaţiei Ruse. “Comisia Europeană a aprobat ajutorul pentru Republica Modova, în conformitate cu Acordul de Asociere şi avem un Regulament care a intrat în codecizie între Parlament şi Consiliu. Regulamentul va fi discutat. Acum, s-a amânat doar primul trilog, dar nu este ceva care să blocheze negocierea. Regula este aşa : se votează în Comisie şi se dă un mandate de negociere. S-a votat aşadar, în Comisie. CE a dat mandatul, iar regula este următoarea : dacă un număr de 75 de deputaţi cer ca acest mandat să fie votat şi în plen, atunci se intră în plen. Numai că, nu s-au strâns cele 75 de semnături şi atunci nu a mai intrat în plen. Acum, au mandate şi încep negocierile cu Consiliul”, a explicat europarlamentarul Marin Jean Marinescu, modul în care se procedează, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul Parlamentului European.
Este sau nu este stat de drept…
Vicepreşedintele PPE a spus că subiectul central este situaţia din Republica Moldova. “ După părerea mea, este o discuţie normală. În momentul care dintr-o ţară dispare un milliard de euro şi nu se ştie cum s-a întâmplat, este normal să existe întrebări din partea Uniunii Europene. Dar această discuţie este una extrem de sensibilă. Sunt întrebări de genul…dai unui stat, care nu prea e un stat de drept, pentru că are probleme şi banii se pot pierde sau nu dai, dar în acest context, nu ajuţi statul respective să ajungă la stadiul de stat de drept. Dacă banii sunt utilizaţi cu folos, sunt pentru oameni şi nu pentru cei care conduc vremelnic statul respective. Pe de altă parte, Republica Moldova are şi o situaţie specială, în sensul că Rusia încearcă să-şi impună influenţa şi sunt poiticieni care sunt Pro-UE şi Pro-Rusia. În acest context, trebuie să continuăm implementarea Acordului de Asociere şi monitorizarea lui. Legea electorală trebuie să fie în concordonaţă cu realităţile din Moldova. Vocile europene trebuiesc ajutate. Neacordarea acestui ajutor ar încuraja vocile către Rusia. Eu cred că trebuie să acordăm aceşti bani, doar că va trebui să monitorizăm foarte atent implementarea reformelor. Prin neacordarea acestor bani cred că s-ar fi făcut mai mult rău. Soluţia este să dai aceşti bani şi să-i urmăreşti, să vezi în ce s-au investit, ce s-a făcut cu ei. Şi banii nu se dau pur şi simplu, ci se dau pe bază de proiecte. Verifici să vezi dacă aceste proiecte sunt corecte, dacă sunt în conformitate cu normele Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului EPP din PE.
***
La finele săptămânii s-a decis amânarea cu două săptămâni şi două zile a trialogului între reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European. După trialog, proiectul coordonat va fi supus votului în Comisia INTA (comisia privind comerţul internaţional), şi abia după acest vot proiectul va ajunge pe agenda plenului Parlamentului European. Calendarul acestor procese decizionale este deja stabilit.