Vinurile „Domeniul Coroanei” Segarcea premiate la concursurile de la Londra şi Luxemburg

0
447

Nu există competiţie oenologică internaţională la care vinurile „Domeniul Coroanei” din Segarcea să nu întrunească sufragiile juriilor, acolo unde participă. Aşa cum spuneam şi într-o altă împrejurare, citând specialişti în materie, vinurile „Domeniul Coroanei”, albe şi roşii, se remarcă prin personalitatea distinctă, savoarea, frăgezimea şi celelalte calităţi organoleptice specifice soiului. Graţie tehnologiei moderne de prelucrare a strugurilor, obţinuţi în plaiul „Dealul Robului”, vinurile „Domeniul Coroanei” reuşesc să se individualizeze în orice împrejurare. Ele atestă, de acum, o înaltă competenţă a specialiştilor, o vocaţie îndelungată şi, de ce nu, un potenţial realmente de invidiat al Doljului. Vinurile „Domeniul Coroanei” constituie, neîndoielnic, un brand al acestei zone geografice.

Cabernet Sauvignon (2008), Merlot (2008) şi Chardonay (2009) – titluri britanice

La ediţia din acest an a concursului „Decanter World Awards”, din Anglia, au fost înscrise 12.257 de mostre din 44 de ţări, cu 11,6% mai multe decât anul trecut şi aproape de trei ori mai multe decât în 2004, primul an al competiţiei. Juriul a fost alcătuit din 211 experţi: Masters of Wine, somelieri, critici şi jurnalişti specializaţi. Într-o asemenea companie selectă, vinul din soiul Cabernet Sauvignon „Domeniul Coroanei” (producţia anului 2008) a obţinut Medalia de bronz; soiul Merlot (2008) a obţinut Medalia Commended (echivalent Menţiune), aceeaşi pe care a obţinut-o şi soiul Chardonay (2009). La International Wine Challenge, UK 2011 – unul dintre cele mai mari şi selecte concursuri de vinuri din lume –  soiul Cabernet Sauvignon (2008) a obţinut Medalia Commended.

La International Wine and Spirit Competition, UK 2011, de-a dreptul grandioasă competiţie a vinurilor, soiul Cabernet Sauvignon (2008) „Domeniul Coroanei” şi-a adjudecat Medalia de bronz. Toate aceste trei concursuri, realmente de ţinută, şi-au anunţat câştigătorii pe 17 mai a.c., în cadrul Salonului de vinuri London International Wine Fair 2011, care s-a desfăşurat la Londra (17-19 mai).

Pinot Noir (2008) – argint la Luxemburg

O particularitate a marelui concurs pentru vinuri de la Bruxelles este aceea că, în pofida denumirii, este găzduit, an de an, într-o altă localitate. Ceea ce atrage şi mai mult interesul concurenţilor şi evaluatorilor. Ediţia din acest an a fost găzduită (6-8 mai) de Luxemburg. Au participat 7.386 de mostre de vinuri şi băuturi alcoolice din 49 de ţări. Juriul a fost alcătuit din 260 de degustători consacraţi (somelieri, achizitori, importatori, jurnalişti cu expertiză), care au acordat 2.145 de medalii. Soiul Pinot Noir (2008) – „Domeniul Coroanei” Segarcea – a obţinut Medalia de argint. La toate aceste concursuri jurizarea s-a făcut prin degustare, originea probelor nefiind cunoscută în momentul evaluării. De bună seamă, aceste concursuri au rostul lor, ele evidenţiind vinurile competitive, cu acces real pe exigenta piaţă specializată. În ultimii ani, vinurile din Chile şi Australia au câştigat teren pe piaţa europeană, provocare care nu a rămas neluată în seamă. În această competiţie acerbă, vinurile „Domeniul Coroanei” Segarcea, albe şi roşii, au reuşit nu numai să facă faţă, dar să se şi impună, ceea ce se reflectă în contractele încheiate.

O plantaţie modernă, o cramă modernă

 

Ca să se ajungă la salba de medalii obţinute de vinurile „Domeniul Coroanei” Segarcea – albe şi roşii – drumul a fost lung şi deloc nepresărat cu dificultăţi. Întreaga plantaţie de vie, în profund declin acum zece ani, a fost regenerată, practic reînfiinţată, cu material săditor veritabil, iar tehnologia clasică de vinificaţie, adaptată normelor europene. De altfel, ca o paranteză, legislaţia românească a vinului este una extrem de exigentă dar, din păcate, doar vag respectată. Plaiul „Dealul Robului”, generos pentru cultura viţei de vie, îşi exprimă abia acum întreaga vocaţie. Dar, fireşte, meritul integral aparţine patronului Mihai Anghel, un ahtiat al lucrului bine făcut, care a reuşit, în numai un deceniu, să confere strălucire unor vinuri, e drept apreciate de autohtoni şi până atunci, dar nevalidate afară. Şi aici se impune menţiunea că referiri speciale am făcut doar la soiurile premiate, în competiţiile menţionate. Sortimentul de soiuri de vin „Domeniul Coroanei” – Segarcea este mult mai diversificat şi ar fi o scăpare, nejustificată, dacă nu am aminti şi de performanţele aparte ale soiurilor Sauvignon, Riesling, Tămâioasă Românească, Fetească Albă sau Muscat Frontignan şi ele apte de orice concurs.

Mihai Anghel

Ca să se ajungă la vinuri de calitate trebuie, mai întâi, să se obţină strugurii şi nu toţi anii agricoli sunt identici. De pildă, anul trecut a fost unul calic, dar în prezent viile prefigurează un rod bogat. Cum nimic nu este la voia întâmplării, şi până şi cei mai desăvârşiţi specialişti au avut dificultăţi de adaptare, într-un flux tehnologic sofisticat, dar şi riguros, premiile obţinute la concursurile internaţionale de la Londra şi Luxemburg nu sunt atât o răsplată a muncii, cât a lucrului bine făcut. „Domeniul Coroanei” Segarcea şi-a rostuit o faimă cu totul aparte, indicând un azimut, care, luat în seamă, ar putea însemna ceva. Adică o decolare, îndelung aşteptată, în toate domeniile economiei agrare.