Garanţii financiare pentru proiectele din agricultură şi pescuit

0
367

Agricultorii care solicită împrumuturi bancare pentru a-şi desfăşura activităţile cuprinse în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, derulate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 (Axa a II-a), pot beneficia de garanţii din partea statului român. Garanţiile sunt acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în limita a 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. Fondul sprijină, astfel, finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către fermieri, iar aceştia din urmă garantează cu până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Însă trebuie ştiut că băncile acordă împrumuturile conform propriilor reguli interne, garanţiile cerute fiind cesiune asupra sumelor care provin de la APIA şi garanţii de la FNGCIMM sau alte tipuri de garanţii pe care le aduc agricultorii.

Fermierii eligibili – persoane fizice, juridice, persoane fizice autorizate (PFA sau chiar grupuri), care desfăşoară activităţi agricole pe terenuri cuprinse în zonele vizate – primesc garanţii de la statul român, prin FNGCIMM, indiferent de forma juridică a terenului pe care îl lucrează şi sunt beneficiarii măsurilor cuprinse în Axa a II-a din PNDR. Respectivele măsuri sunt: „Sprijin pentru zona montană defavorizată“, „Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană“, „Plăţi pentru agro-mediu“.

FNGCIMM oferă garanţii de maximum 2,5 milioane de euro

Şi persoanele care accesează fonduri pentru finanţarea proiectelor prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) pot beneficia, conform Axelor prioritare I-IV din POP, pe lângă sprijinul nerambursabil pentru pescuit şi acvacultură, şi de garanţiile oferite de FNGCIMM pentru creditele de cofinanţare a proiectelor eligibile. Garanţiile se acordă în cadrul schemei de garantare, în baza contractului încheiat între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi FNGCIMM, Fondul fiind unicul gestionar al acestei scheme de garantare.

Beneficiarii programului pot obţine garanţii de la FNGCIMM în valoare de maximum 2,5 milioane de euro şi de până la 80% din finanţarea acordată, în condiţii avantajoase, prin achitarea unei prime de garantare de 1%. Persoanele eligibile trebuie să depună la banca finanţatoare documentaţia de credit. În urma analizei asupra acesteia, unitatea bancară consideră că proiectul este viabil, dar beneficiarul nu are suficiente garanţii materiale. Aici intervine Fondul, căruia îi solicită emiterea unei garanţii, urmând ca acesta din urmă, pe baza propriei analize, să acorde garanţia şi să semneze contractul/scrisoarea de garantare cu banca. După emiterea garanţiei Fondului, banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Garanţiile acordate în cadrul POP sunt destinate beneficiarilor selectaţi ai masurilor: 1.3. – Investiţii la bordul navelor; 1.4. – Pescuitul de coastă la scară redusă; 1.5. – Compensaţii socio-economice pentru managementul flotei comunitare de pescuit; 2.1. Acvacultură; 2.2. – Pescuit în apele interioare; 2.3. Prelucrarea şi comercializarea peştelui; 3.3. – Porturi de pescuit, puncte de debarcare şi adăposturi.