Iohannis: Vreau ca cei care aplică legea să fie dincolo de suspiciuni, liberi de condiţionalităţi

0
325

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la bilanţul MAI, că îşi doreşte ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare.

„Vă rog însă să fiţi conştienţi că oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic şi din orice domeniu”, le-a transmis preşedintele reprezentanţilor Ministerului de Interne.

El a mai spus că la baza activităţii ministerului şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege. ”Avem datoria să analizăm cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare şi cum creştem performanţa. Avem mai multe instituţii care se ocupă de ordinea publică – Poliţie, Jandarmerie, Poliţie comunitară. Ele nu pot funcţiona în mod eficient individual, ci trebuie să acţioneze unitar. Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoii de siguranţă la toate nivelurile”, a precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că are încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate şi că vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică, în cele mai bune condiţii, noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen.

Potrivit preşedintelui, ”un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda şi traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracţionale sau migraţia ilegală”. ”Dezvoltarea unei societăţi este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii şi legalităţii şi descurajarea infracţionalităţii. Îmi doresc o Poliţie mult mai axată pe prevenţie, fie că este vorba de Poliţia rutieră, fie de cea cu atribuţii în zona criminalităţii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puţin centrată pe paza unor obiective şi mai prezentă pentru siguranţa cetăţenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informaţii mai consistentă, care să privească nu doar reţelele infracţionale, ci şi protecţia propriilor cadre”, a transmis şeful statului, la bilanţul Ministerului de Interne.