Discreţia costă: Şpagă pentru chiuretaj la Calafat şi Segarcea

0
801

Doi medici ginecologi de origine arabă sunt cercetaţi pentru luare de mită, după ce, în cursul zilei de joi, au fost prinşi în flagrant imediat ce încasaseră banii pe care îi ceruseră ca să efectueze două întreruperi de sarcină fără a înregistra acest lucru în evidenţe. Acţiunile au fost organizate în baza unor denunţuri primite de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj cu privire la faptul că medicii respectivi, unul de la Calafat şi celălalt de la Segarcea, condiţionau efectuarea intervenţiilor chirurgicale de primirea banilor. Se pare că “taxele” erau mai mari în condiţiile în care se solicita şi discreţie cu privire la operaţie. Medicul de la Spitalul Municipal Calafat a fost reţinut joi, iar ieri a fost prezentat judecătorilor de la Tribunalul Dolj, care au respins propunerea de arestare preventivă şi au dispus faţă de el măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile, iar “colegul” său de la Segarcea, care spune că nu a cerut bani, este cercetat în stare de libertate.

Că sistemul medical din România şi, implicit, din judeţul nostru are probleme mari nu mai este o noutate pentru nimeni. Ca şi faptul că, pentru diferite servicii medicale, trebuie să scoţi bani din buzunar, deşi eşti asigurat. Se întâmplă însă ca unii medici să condiţioneze efectuarea unei operaţii de primirea unei sume de bani. Se pare că este şi cazul medicului Khalil Haney, de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Calafat, în privinţa căruia ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au fost sesizaţi de un doljean că i-a cerut 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină şi i-a spus că nu face operaţia până nu primeşte banii. Asta în ciuda faptului că intervenţia urma să fie făcută în spital şi nu la un cabinet particular, unde medicul poate impune orice tarif doreşte. Neavând altă soluţie, doljeanul i-a achitat medicului suma cerută, însă apoi l-a denunţat la Anticorupţie.

Spitalul Municipal Calafat

În baza denunţului a fost înregistrat un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, anchetatorii stabilind să introducă un investigator sub acoperire în cauză. Investigatorul s-a dus la Spitalul din Calafat, a luat legătura cu medicul respectiv şi i-a explicat că ar avea nevoie de ajutor, întrucât amanta sa a rămas însărcinată şi vrea o operaţie de întrerupere a sarcinii. Investigatorul i-a mai spus medicului că a ales spitalul din Calafat pentru că ar vrea şi discreţie maximă în privinţa intervenţiei “buclucaşe”. Dacă tot a auzit că e nevoie de discreţie, medicul i-a cerut “tânărului” încolţit 500 de lei pentru a efectua întreruperea de sarcină a presupusei amante a acestuia. După ce s-au pus la punct toate detaliile, joi, la prânz, s-a organizat flagrantul. Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cu sprijinul SRI Dolj, l-au ridicat pe Khalil Haney după ce a primit cei 500 de lei, chiar în incinta unităţii medicale.

“Cu ocazia realizării flagrantului, medicul a pretins şi primit banii în incinta unităţii spitaliceşti, numărându-i în faţa investigatorului pentru a se asigura că sunt toţi şi garantându-i că va efectua întreruperea de sarcină fără a o menţiona în registrele de evidenţă pentru a asigura discreţia acestei situaţii”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie. Imediat după flagrant, medicul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde procurorul de caz a dispus reţinerea sa pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. După o noapte petrecută în arest, ieri, la prânz, Khalil Haney a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au respins propunerea procurorilor şi au luat faţă de medic măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Barham Khalil

Aceeaşi “Mărie” cu altă pălărie

Exact după acelaşi “scenariu” s-a organizat, simultan, un alt flagrant, la Spitalul Orăşenesc Segarcea. De aici, ofiţerii anticorupţie primiseră o plângere că un alt medic de origine arabă, (însă, ca şi “colegul” său, din Calafat, cu cetăţenie română), Barham Khalil, a cerut şi a primit 1.000 de lei pentru a efectua o operaţie de cezariană, condiţionând intervenţia chirurgicală de primirea banilor. Povestea cu presupusa amantă însărcinată care are nevoie de chiuretaj şi discreţia au costat aici 200 de euro, însă medicul nu a fost reţinut în urma flagrantului.

Spitalul Orăşenesc Segarcea

Acesta era şi ieri la muncă, la unitatea medicală, şi susţine că el nu a pus mâna pe bani. “A venit la mine un bărbat, acum două zile, şi mi-a spus că vrea să îi fac o întrerupere de sarcină iubitei lui. I-am zis să vină cu ea la mine, dar a doua zi a venit singur. Mi-a povestit că este vorba de amanta lui şi că a rămas însărcinată. Eu i-am spus să vină cu ea la mine, să o consult. Nu am luat nimic. I-am zis să pună banii pe dulap pentru când vine tânăra pentru chiuretaj, pentru că el a zis că trebuie să plece în Italia. Ei oricum îi trebuiau bani pentru taxă, consultaţie şi poate pentru materiale sanitare. A lăsat banii acolo şi imediat au intrat procurorii”, a povestit, ieri, Barham Khalil.

Doru Gofiţa

Directorul Spitalului Orăşenesc Segarcea, Doru Gofiţa, spune că el n-a primit nici o plângere că medicii de la spitalul pe care îl conduce ar cere bani pentru operaţii. Doru Gofiţă a declarat că nu ştie prea multe despre flagrant, pentru că nu era în spital atunci când au venit procurorii şi ofiţerii anticorupţie, însă a mai precizat că, de când este el director, de 8 ani, nici un pacient nu s-a plâns că doctorii spitalului au cerut bani.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofiţerii anticorupţie continuă cercetările în ambele cauze, sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită.