Al III-lea Congres Naţional „Zilele Medicinei Dentare Craiovene” – Medicii, îngrijoraţi de sănătatea dentară a românilor

0
823

Timp de cinci zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova este gazda celui de-al III-lea Congres Naţional „Zilele Medicinei Dentare Craiovene”, care reuneşte specialişti în aria sănătăţii dentare din ţară şi străinătate. Medici şi profesori din mai multe centre universitare sunt prezenţi în Bănie pentru a discuta pe marginea ultimelor noutăţi din domeniu, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la starea de sănătate a populaţiei.

Chiar cu ceva timp înainte de deschiderea oficială a lucrărilor Congresului de la Craiova, la nivel european au fost publicate datele celui mai recent Eurobarometru cu privire la sănătatea dentară. Iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare. Doar 34% din români frecventează cabinetele stomatologice, în timp ce restul nu merg la dentist nici măcar o singură dată pe an. Drept urmare, şi la acest capitol, cel al sănătăţii orale, România ocupă ultimul loc în Europa.

Când vine vorba de motivele prin care românii explică absenţa din cabinetele stomatologice, acestea diferă de la un caz la altul. Cei mai mulţi spun, însă, că preţul ridicat al controalelor şi tratamentului este cel care îi ţine departe de medicii dentişti. În altă ordine de idei, 33% dintre conaţionali recunosc că nu iau în serios problemele dentare, iar 16% au precizat că nu necesită intervenţie stomatologică întrucât poartă proteze dentare.

În schimb, la acest capitol mult mai bine stau alţi europeni. Astfel, spre exemplu, studiul arată că 83% dintre olandezi au mers cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi cu un procent de 78%, luxemburghezi şi germani cu 77%. Potrivit studiului, jumătate din europeni a declarat că a fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare, iar o treime din ei a mers pentru un tratament banal şi aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgenţă.

Medicii stomatologi spun că, pe lângă controlul dentar periodic, trebuie asigurată şi o alimentaţie corespunzătoare. Specialiştii susţin că pentru a nu avea probleme cu dinţii este necesară şi o dietă echilibrată

37 de specialişti în medicină dentară sunt prezenţi la Craiova

În acest context, nici nu mai este de mirare că lucrările Congresului de anul acesta se axează, în principal, pe prevenţie oro-dentară şi pedodonţie, două discipline care ar trebui să aducă un plus în ceea ce priveşte educaţia dentară a românilor. În schimb, specialiştii spun că nici una dintre acestea două nu beneficiază de toată atenţia cuvenită. Nici din partea autorităţilor şi nici măcar din partea medicilor, întrucât nu reprezintă surse de venituri importante şi imediate. „Acum trei ani, când am organizat primul Congres la Craiova, intenţia noastră cea mai puternică a fost de deschidere a facultăţii către celelalte centre universitare. Am abordat o tematică foarte largă, tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de invitaţi să participe. Anul trecut, pe lângă congresul facultăţii am organizat şi al doilea Congres Internaţional de Endodonţie şi a fost un succes total. Acum, tematica are în centru discipline ca pedodonţia şi prevenţia oro-dentară”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Craiova, ieri, cu ocazia deschiderii oficiale a lucrărilor Congresului.

În ceea ce priveşte participarea, la Congres sunt aşteptaţi 37 de invitaţi din ţară şi din străinătate.

Deficitari la capitolul prevenţie

Lipsa de interes a autorităţilor române este în totală opoziţie cu ceea ce se întâmplă în alte ţări europene, unde un accent important se pune pe tratamentele dentare la copii, cât şi pe prevenţia oro-dentară, iar rezultatele sunt vizibile. În schimb, în România nu există nici un program naţional în acest sens. Se derulează, ce-i drept, un proiect în care sunt implicate mai multe centre universitare din ţară, la care însă Facultatea de Medicină Dentară de la Craiova nu participă. Facultatea a desfăşurat, în schimb, o activitate de prevenţie împreună cu Clubul Rotary, în rândul copiilor din mediul rural doljean, rezultatele urmând să fie prezentate în cadrul Congresului de la Craiova.