Închisoare cu suspendare după ce a vrut să-l mituiască pe poliţistul care l-a prins fără permis

0
405

Un bărbat din comuna doljeană Verbiţa a fost condamnat, ieri, de magistraţii Tribunalului Dolj la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, două infracţiuni de conducere fără permis şi o infracţiune de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. În plus, inculpatul trebuie să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul Primăriei Verbiţa. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care l-au trimis în judecată pe Ion Dragoş Pîzdîrcă, din comuna Verbiţa, pe 19 iulie 2015, acesta a plecat de acasă cu maşina, marca Dacia, către heleşteul din localitate. În timp ce conducea pe strada Zămanului din satul Verbicioara, bărbatul a fost observat de agentul Florinel Alexandru Stanciu – Şeful Postului de Poliţie din comuna Verbiţa, care l-a oprit, solicitându-i documentele maşinii şi permisul de conducere. Pîzdîrcă a spus că nu are permis de conducere şi nici actele la el. Poliţistul l-a luat în maşină, să-l ducă la Postul de Poliţie în vederea întocmirii documentelor legale, însă pe drum bărbatul i-a cerut să nu-i întocmească dosar penal deoarece el mai este cercetat pentru o astfel de faptă, iar dacă dosarul va fi înaintat la Parchet, urmează să fie tras la răspundere penală. Pentru a fi mai convingător, inculpatul s-a arătat dispus să ofere poliţistului o sumă de bani… Ulterior, Pîzdîrcă a refuzat să semneze procesul verbal de constatare a infracţiunii, poliţistul explicându-i că o să-l anunţe ora la care să se prezinte a doua zi la Postul de Poliţie. Conştientizând că se află într-o situaţie juridică delicată, întrucât la data de 30.01.2015, mai săvârşise alte două infracţiuni la regimul circulaţiei (fiind surprins de poliţiştii de la Secţia de Poliţie Rurală nr.3 Bucovăţ, pe raza comunei Vela, conducând fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice), s-a hotărât să-i ofere bani şefului de Post Florinel Stanciu pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Inculpatul intenţiona să-l convingă pe agentul de poliţie să nu înregistreze dosarul în evidenţele organelor de poliţie, respectiv să nu înainteze actele de urmărire penală către unitatea de parchet competentă, urmărind în final evitarea tragerii sale la răspundere penală, au reţinut procurorii în rechizitoriu.

Trimis în judecată pentru patru infracţiuni

Astfel, pe 20 iulie 2015, doljeanul l-a sunat pe poliţist, rămânând să se întâlnească la sediul Postului de Poliţie după-amiaza. În jurul orei 16.00, Pîzdîrcă a ajuns la Post, a intrat în biroul agentului Stanciu şi i-a promis că îi va remite o sumă de bani, fără a o preciza în concret, pentru a nu înregistra dosarul, în scopul evitării tragerii la răspundere penală. Pentru a fi mai convingător, inculpatul i-a promis denunţătorului că nimeni nu va afla despre existenţa unui aranjament, prin care acesta din urmă să-şi fi încălcat atribuţiunile de serviciu. Inculpatul a părăsit apoi Postul de Poliţie Verbiţa şi s-a întors la domiciliu unde, conform propriilor declaraţii, a realizat că nu are bani, motiv pentru care s-a hotărât să nu-l mai caute pe poliţist. Numai că, între timp, agentul Stanciu sesizase Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj cu privire la intenţiile lui Pîzdîrcă. Fiind audiat în calitate de suspect cu privire la infracţiunea de dare de mită, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, explicând însă că nu i-a dat, până la urmă, nici un ban poliţistului întrucât exista riscul ca acesta să se supere, iar situaţia sa juridică să fie agravată şi ar fi vrut să-şi rezolve problema cu 100 de lei, bani pe care oricum nu-i avea, însă îi putea împrumuta. N-a mai avut când, pentru că a fost ridicat pentru audieri, pe numele său a fost întocmit dosar penal, iar pe 20 noiembrie 2015 a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru patru infracţiuni: dare de mită, două infracţiuni de conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ieri, Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa, cu aplicarea prevederilor vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, Pîzdîrcă fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Verbiţa: „inculpatul urmează să execute în final pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani. În baza art. 93 alin. 3 C.pen. inculpatul Pîzdîrcă Ion Dragoş va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria comunei Verbiţa. Obligă inculpatul la plata sumei de 1200 lei cheltuieli judiciare către stat (faza de urmărire penală şi judecată). Cu drept de apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23.02.2016”, se arată în hotărârea instanţei de judecată.