„Strategii de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul universitar şi mediul economic”

0
841

Ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, într-o atmosferă distinsă s-a desfăşurat, Seminarul “Strategii de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul universitar şi mediul economic”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Craiova şi au participat peste 20 de companii şi instituţii regionale printre care Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. În strategia Universităţii din Craiova, una dintre axele prioritare este dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu mediul socio-economic, iar prin intermediul acestui eveniment, se vor pune bazele unor viitoare colaborări şi vor fi consolidate cele existente.  Printre companiile prezente s-au regăsit Ford România, CEZ, Complexul Energetic Oltenia şi alte firme cu capital privat

Prof. univ. dr. ing. Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova a precizat ieri, în deschiderea evenimentului, că în regiunea Olteniei s-au creat mai mulţi poli de competitivitate. Unul dintre aceşti poli de competitivitate, Polul “Automotiv Sud-Vest Oltenia”, realizat în colaborare cu mai multe instituţii din regiunea Sud-Vest Oltenia a câştigat competiţia polilor de competitivitate şi este finanţat, Universitatea fiind implicată în trei proiecte în cadrul acestui Pol. “În semestrul al II-lea al acestui an, Infrastructura de Cercetare în Ştiinţă Aplicată, construită acolo lângă Facultata de Mecanică, va fi pusă în funcţiune. Avem o dotare de excepţie în acele laboratoare şi de aceia vă aşteptăm să colaborăm, să folosiţi şi dumneavoastră infrastructura respectivă. Universitatea din Craiova este parteneră a Reţelei Europene a Întreprinderilor împreună cu partenerul nostru din Craiova, Agenţia de Dezvoltarea Regională Sud-Vest ( ADR SV) Oltenia, Agenţia din Timişoara şi partenerul nostru din Arad. Acest proiect se va desfăşura până în 2020 şi prin el vom încerca să sprijinim întreprinderile mici şi mijlocii în creşterea competitivităţii, în domeniul inovativ şi nu numai”, a subliniat prof.univ.dr.ing Dan Popescu.

“Aceste probleme nu le putem rezolva decât împreună”

Prof.univ.dr Leonardo-Geo Mănescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova  a vorbit despre operaţionalitatea absolvenţilor, despre colaborarea reciprocă între mediul academic şi mediul de business din Craiova, despre ceea ce ar trebui să facă Universitatea ca să se plieze pe nevoile întreprinzătorilor din punct de vedere al resursei umane. “Aceste probleme nu le putem rezolva decât împreună. Am fost şi suntem parteneri de proiecte, printre care şi proiectul “Impuls”, proiect în care Universitate din Craiova alături de alte şapte universităţi încearcă să apropie profilul absolvenţilor de aşteptările pieţei muncii. Sigur, cunoştiiţele tehnice reprezintă unul dintre paliere, însă partea de cultură organizaţională, de raportarea la o anumită structură sau la un anumit mod de funcţionare propriu companiilor necesită neapărat o revizuire a modului în care noi desfăşurăm stagiile de practică şi de elaborare a lucrărilor de licenţe. În mod cert se solicită o altă abordare care necesită cu certitudine paşi suplimentari, în care trebuie să avem în vedere şi o a treia componentă, nu numai capacitatea noastră, aşteptările angajatorilor, ci şi profilul absolvenţilor. În concluzie contăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră fără de care nu putem să vă oferim absolvenţii pe care îi aşteptaţi şi contăm pe deschiderea dumneavoastră pentru a folosi în comun infrastructura de cercetare didactică…”, a mai spus prof.univ.dr Leonardo-Geo Mănescu. Au mai avut intervenţii prof.univ.dr Radu Constantinescu, directorul Departamentului de Cercetare şi Managementului al Programelor şi conf.univ.dr Costel Marian Ionaşcu, prorectorul Universităţii din Craiova, responsabil cu Informatizarea şi Administrarea Fondurilor Europene.