Ponta şi Antonescu au cerut anticipate, Boc a răspuns cu un pact de stabilitate

0
348

Premierul Emil Boc a propus, ieri, Parlamentului, la şedinţa extraordinară, un pact pe 2012 pentru menţinerea stabilităţii economice şi politice, arătând că această stabilitate este soluţia pentru ca România să îşi păstreze credibilitatea externă. „Oamenii n-au cerut în Piaţă să vină Ponta şi Antonescu să-i conducă. Oamenii au o problemă mai profundă, cu ceea ce înseamnă sistemul politic. Trebuie să învăţăm fiecare din această lecţie. Vă propun un pact pentru stabilitatea politică şi economică a României, cu obiectiv păstrarea stabilităţii şi  credibilităţii României, un pact pentru a menţine şi crea locuri de muncă în ţară”, a declarat Boc. El a arătat că ştie problemele oamenilor, care nu se încălzesc cu cifre macroeconomice, şi că este greu de explicat acestora că măsurile adoptate de Guvern erau necesare. Discursul prim-ministrului a fost primit cu scandări precum „Demisia!” şi  „Pleacă!” de către parlamentarii USL. De asemenea, unele dintre afirmaţiile lui Boc au fost întâmpinate cu vociferări de către aceeaşi parlamentari USL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au susţinut, la unison, că România are nevoie de alegeri anticipate în cel mai scurt timp. „România are nevoie de soluţia radicală – alegeri anticipate, pezidenţiale şi parlamentare, în cel mai scurt timp. Nu e o chestiune de proceduri, ci de voinţă politică, de evaluare a situaţiei, căreia trebuie să-i daţi un răspuns. Deci, domnule prim-ministru, dincolo de bunele dumneavoastră intenţii, noi propunem această soluţie: vrem să ştim răspunsul dumneavoastră. (…) Facem sau nu alegeri anticipate? (…) «Jos Băsescu!» înseamnă că vor un alt preşedinte. «Jos Guvernul!» înseamnă că vor un alt Guvern. «Alegeri anticipate!» înseamnă că vor alt Parlament. Aşa înţelegem noi”, a spus Antonescu.

„Soluţia este foarte simplă – un pact politic între cei toţi prezenţi aici, prin care spunem că suntem de acord să renunţăm la continuarea mandatului nostru de parlamentar şi să ne prezentăm în faţa oamenilor, pentru ca ei să decidă cine să-i reprezinte sau nu în Parlament. Toţi parlamentarii USL, sau cei care vor să rămână alături de USL, sunt gata să meargă în faţa oamenilor pentru a cere un vot de încredere sau, dimpotrivă, un vot de sancţiune. Dacă dumneavoastră aveţi acelaşi curaj şi aceeaşi responsabilitate, putem s-o facem şi mâine, de ziua Unirii (…)”, a spus liderul PSD, Victor Ponta. În acelaşi timp, liderul USL a cerut guvernului să renunţe la comasarea alegerilor. Aseara, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că deputatul Ludovic Orban şi-a scris demisia din Parlament şi a înmânat-o pentru a o face publică. “Când vom lua o decizie oficială, toată opoziţia, o voi face “, “(n.r. – publică demisia) a declarat Antonescu.Din câte se pare, gestul lui Orban a fost repetat şi de alţi aleşi liberali, printre care senatorul Mircea Diaconu şi deputatul Adriana Săftoiu.