Până la 6 ani şi 8 luni de puşcărie pentru tinerii prinşi cu aproape un kilogram de heroină în parcare la „Auchan”

0
212

Cei trei tineri prinşi în septembrie anul trecut, în parcarea hipermarketului Auchan de pe Calea Severinului din Craiova, încercând să vândă aproape un kilogram de heroină, şi-au aflat sentinţele definitive. Unul dintre ei a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare încă din luna februarie a acestui an. Al doilea, Ion Daniel Neacşu, din comuna Leu, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Gelu Marinel Mandă a fost achitat pe fond, la Tribunalul Mehedinţi. Procurorii DIICOT au declarat apel, iar Curtea de Apel Craiova a dispus luni, 21 decembrie a.c., ca ultimii doi să execute 6 ani şi 8 luni, respectiv 5 ani de puşcărie, sentinţa fiind definitivă. Cei doi au fost ridicaţi, marţi, de poliţiştii doljeni, fiind încarceraţi la PMS Craiova pentru ispăşirea pedepselor.

Reamintim că, pe 22 septembrie 2014, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, cu sprijinul colegilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au făcut o captură impresionantă, aproape un kilogram de heroină ce urma să ajungă pe „piaţa neagră” din Dolj şi Mehedinţi. Mai exact, în seara respectivă, oamenii legii au prins în flagrant trei tineri, în timp ce vindeau droguri de mare risc, în parcarea hipermarket-ului Auchan din Craiova, de pe Calea Severinului. Astfel, procurorii DIICOT – BT Mehedinţi au anunţat că au dispus începerea urmării penale faţă de Neacşu Ion Daniel (23 de ani), din comuna doljeană Leu, student la Facultatea de Teologie din Craiova, Logofătu Alexandru Christian (20 de ani) şi Mandă Marinel Gelu (23 de ani), ambii din Craiova, pentru deţinere şi vânzare de droguri de mare risc. Cei trei au pus în vânzare 901 grame de heroină contra sumei de 40.000 de lei, după ce cu o zi înainte vânduseră aceloraşi cumpărători o doză de 3 grame de heroină. Mai exact, poliţiştii de crimă organizată din Mehedinţi au prins de veste despre existenţa drogurilor, au cumpărat 3 grame, pretinzând că sunt consumatori, apoi după ce s-au convins că este vorba despre heroină, au discutat cu tinerii doljeni achiziţionarea unei cantităţi mai mari. Aproape un kilogram de heroină s-a dovedit că aveau cei trei, cantitate cu care au venit în parcarea centrului comercial Auchan. Poliţiştii i-au „săltat”, apoi au făcut patru percheziţii la locuinţele acestora, la domiciliul lui Logofătu Alexandru fiind găsite şi ridicate încă 60 de grame de heroină. Cei trei tineri au fost audiaţi de procurorul de caz din cadrul Biroului Teritorial Mehedinţi al DIICOT, care a dispus faţă de ei măsura reţinerii, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore a acestora. O zi mai târziu doar Logofătu a fost arestat preventiv, partenerii săi fiind cercetaţi în libertate.

Achitat pe fond, condamnat la 5 ani de puşcărie de Curtea de Apel Craiova

Toţi trei au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, dosarul fiind înregistrat pe 17 octombrie 2014 la Tribunalul Mehedinţi. Alexandru Logofătu şi-a recunoscut fapta, a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar pe 24 noiembrie 2014 a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. A făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova i-a respins miercuri, 25 februarie a.c., apelul, ca nefondat, tânărul rămânând încarcerat.

În ceea ce-i priveşte pe partenerii săi de dosar, Neacşu şi Mandă, s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat pe fond, la Tribunalul Mehedinţi, până pe 27 februarie a.c.. Instanţa a pronunţat sentinţa, însă judecătorii din Mehedinţi l-au condamnat doar pe Ion Daniel Neacşu, la o pedeapsă de 2 ani şi opt luni închisoare cu suspendare şi muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Leu, judeţul Dolj, sau în cadrul unei unităţi şcolare subordonate Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Pe Marinel Gelu Mandă judecătorii mehedinţeni l-au achitat. Procurorii DIICOT au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, instanţa pronunţând luni, 21 decembrie a.c. sentinţa definitivă. Judecătorii au admis apelul procurorilor şi decis ca Mandă să execute 5 ani de închisoare, iar Neacşu 6 ani şi 8 luni de închisoare. Sentinţa fiind definitivă, poliţiştii i-au ridicat, marţi, pe cei doi de la locuinţe şi i-au depus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru executarea pedepselor: în urma activităţilor specifice desfăşurate,  poliţiştii Postului de Poliţie Leu l-au prins şi încarcerat pe Daniel Neacşu, de 24 de ani din comuna Leu, pe numele căruia magistraţii Tribunalului Mehedinţi au emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la 6 ani şi 8 luni de detenţie pentru trafic de droguri. În aceeaşi zi, poliţiştii Secşiei 4 poliţie Craiova l-au depistat şi încarcerat pe Gelu Mandă, de 24 de ani, din Craiova, condamnat de magistraţii Tribunalului Mehedinţi la cinci ani închisoare, tot  pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri. Cei doi doljeni au fost încarceraţi  la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.