Studenţii francezi din România vor fi reevaluaţi în ţara de origine

0
369

Învăţământul superior medical a mai primit o palmă. Franţa vrea să îi testeze pe studenţii care fac Medicina la o facultate din România. Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa consideră că admiterea la universităţile din ţara noastră este prea simplă şi atrage tot mai mulţi tineri francezi, care încearcă să o ia astfel pe un drum mai uşor.

Afirmaţia preşedintelui Ordinului Medicilor din Franţa, Michel Legmann, a fost făcută după ce a întreprins o vizită în două dintre universităţile cu renume din România. „Am fost primiţi în două dintre cele mai importante universităţi – cea de la Iaşi, din Moldova şi cea de la Cluj-Napoca, în Transilvania. Am constatat că numărul studenţilor francezi nu este deloc neglijabil, peste 2.000. Problema este că nu există nici un examen, nici o selecţie, nu are loc nici măcar un interviu, ceea ce ne-a surprins. Totul se bazează pe selecţia de dosare”, a declarat Legmann.

Pentru că autorităţile de la Paris pun la îndoială modul de selectare a studenţilor în România nu vor mai permite susţinerea examenului de rezidenţiat în Franţa fără o evaluare prealabilă. „Cei care au picat admiterea aici de două ori şi au plecat să studieze în România nu vor putea să se întoarcă şi să susţină imediat examenul de rezidenţiat”, a completat Legmann.

Străinii au regim special în universităţile româneşti

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova se înscrie şi ea pe lista instituţiilor de învăţământ superior medical care şcolarizează foarte mulţi străini. Chiar dacă aici nu studiază nici un cetăţean francez, profesorii universitari spun că legislaţia este de aşa natură încât permite admiterea studenţilor străini într-un mod diferit şi poate mai facil. „Studenţii străini au un regim special. În funcţie de statul din care provin şi de parteneriatul încheiat cu Ministerul Educaţiei aceştia sunt testaţi, dar nu la noi în unitate, ci la Ministerul Afacerilor Externe sau la Ministerul Educaţiei. Ei au şi burse speciale de studiu”, a precizat Mihai Caragea, directorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

CARMEN RUSAN  şi RADU ILICEANU