Maidanezii au zilele numărate

1
381

Craiovenii vor scăpa, în sfârşit, de coşmarul câinilor fără stăpân care terorizează de câţiva ani toate cartierele din Bănie. Vestea că deputaţii au adoptat ieri legea maidanezilor – care prevede şi eutanasierea lor – a fost bine primită de autorităţile locale. Reprezentanţii municipalităţii susţin că mai e nevoie doar de un pas, care trebuie făcut acum de aleşii locali, şi se poate începe ridicarea patrupedelor de pe străzi.

Mult aşteptata legea câinilor comunitari a fost adoptată, ieri, de deputaţi. Cu 168 de voturi “pentru”, 111 voturi “împotrivă” şi 14 abţineri, aceştia i-au împuternicit pe edilii localităţilor să facă ce vor vrea cu animalele fără stăpân, acceptând chiar şi eutanasierea lor. “Aşteptăm ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial şi după aceea o vom aplica şi noi. Oricum e foarte bine că a trecut, pentru că a existat din nou, chiar în plen, o tentativă de retrimitere a proiectului de lege la Comisia pentru Administraţie, însă propunerea a fost respinsă prin vot. Dacă se întâmpla acest lucru, se tergiversau lucrurile şi era foarte posibil să se fi încheiat şi acest an fără să avem o legislaţie clară în privinţa maidanezilor”, a comentat, ieri, la cald, directorul Salubrităţii craiovene care gestionează şi activitatatea de ecarisaj în Craiova.

În 30 de zile, raiul e pe pământ

Potrivit directorului Sorin Ciobanu, noua lege stabileşte o perioadă de graţie, de 30 de zile, în care câinii comunitari, care sunt prinşi de pe străzi, trebuie să fie ţinuţi în stabilimente adecvate. Pe timpul cazării, animalele beneficiază de un tratament special, în sensul că li se asigură o igienă corporală – inclusiv deparazitarea lor – primesc hrană şi sunt propuşi pentru adopţie. Din acest punct intervine actuala lege, care spune că autorităţile trebuie să decidă ce soartă vor avea câinii, de aici încolo. “Există două mari variante pe care legea ni le pune la dispoziţie. Prima ar fi că fiecare patruped se întoarce în teritoriu, obligatoriu sterilizat, iar a doua include şi posibilitatea eutanasierii lor dacă nu-şi găsesc stăpâni care să-i adope în cele 30 de zile”, a mai spus Ciobanu, adăugând că aleşii locali vor stabili ce variantă se va aplica la noi.

Două variante într-un  singur raport

Deşi consilierii municipali vor avea decizia finală, reprezentantul Salubrităţii spune că aceştia nu trebuie neapărat să se erijeze în călăii animalelor. “Consilierii au pâinea şi cuţitul de această dată, fiindcă ce vor vota ei se va pune în practică. Dar, aşa cum este alcătuită legea, pot să nu fie oamenii negri care doresc răul animalelor”. Potrivit lui Ciobanu, aleşii locali pot să cureţe străzile de câini fără ca să-şi păteze mâinile cu sângele acestora. “Ca să prevină reacţia asociaţiilor de protecţie a animalelor, care vor acuza agresivitatea acestei măsuri – cu toate că este o măsură asumată de lege, aleşii noştri pot să facă pe diplomaţii şi să stabilească să se meargă pe ambele variante. Adică să existe şi câini, foarte sănătoşi, care se pot întoarce în teritoriu, dar să adopte şi eutanasierea în cazuri extreme, când animalele sunt bolnave sau foarte agresive”.

Autorităţile nu mai fac faţă nici cu sterilizările

Oficial, pe străzile din Craiova supravieţuiesc peste 4000 de câini fără stăpân, iar numărul lor este în creştere dacă nu se iau măsuri, atenţionează autorităţile locale. În acelaşi timp, fiecare câine care se plimbă liber prin parcuri sau îşi face veacul pe lângă blocuri, în parcări sau în staţiile de autobuz a trecut cel puţin o dată pe la stabilimentul de la Făcăi. Intrat pe poarta acestuia, comunitarul a rupt de la bugetul local o sumă de 100 de euro, la cât se ridică suma care se suportă pentru tratamentul acestuia. “Se cheltuiesc foarte mulţi bani cu aceşti câini şi problema este că nici sterilizarea, pe care am făcut-până acum., nu a dat roade. Ca atare, cred că trebuie schimbată măsura”, mai spune Ciobanu. Autorităţile cred, aşadar, că sterilizarea maidanezilor este depăşită pentru Craiova şi că, raportat la numărul foarte mare de câini, e posibil ca eutanasierea să fie o soluţie.

 

1 COMENTARIU

  1. Castrarea nu se face in craiova decat de trei ani, rezultatele ei se vad doar pe termen lung, asa ca e o tampenie sa spui acum ca asta nu a dat rezultate. O alta tampenie ar fi uciderea unor caini pe care s-au cheltuit bani cu castrarea. De ce nu vine primaria cu o solutie de genul”scad cu 10% impozitele pentru cetatenii care adopta un caine comunitar”? Cred ca intr-un an toti maidanezii ar fi adoptati si problema s-ar rezolva definitiv.Daca se doreste altceva, mai mult ca sigur ca vor fi “baieti destepti” care vor profita, in cardasie cu autoritatile, si vor baga in buzunar niste bani manjiti cu sange

Comments are closed.