Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj: „Primăriile vor avea la dispoziţie variante personalizate în ceea ce priveşte frecvenţa de colectare a deşeurilor”

0
547
La începutul acestei săptămâni a avut loc adunarea generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECODOLJ. Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul şedinţei a vizat adaptarea şi eficientizarea sistemului de taxare pentru serviciul de salubrizare, începând din anul 2020, ca urmare a modificărilor apărute în legislaţia din domeniu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a condus, luni după-amiază, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECODOLJ, adunarea generală în cadrul căreia au fost supuse discuţiei o serie de aspecte privind implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor.
 „Am iniţiat în această adunare generală, alături de primarii din Dolj, o serie de consultări pe care colegii noştri din aparatul ADI ECODOLJ le vor continua, în zilele următoare, în fiecare localitate. Împreună, dorim să identificăm soluţia optimă, atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural, în ceea ce priveşte stabilirea unui sistem de taxe diferenţiate pentru salubrizare, care să conducă la atingerea unui obiectiv în acord cu recentele modificări legislative: creşterea cantităţilor de materiale reciclabile recuperate, în paralel cu reducerea celor de deşeuri reziduale”, a subliniat şeful administraţiei doljene.

Încurajarea colectării selective
În esenţă, cetăţenii care se preocupă să colecteze selectiv hârtia, metalul, plasticul sau sticla şi care, în felul acesta, nu mai generează la fel de mult gunoi ce trebuie transportat la depozitul ecologic vor putea opta pentru pubele de capacitate mai mică pentru aruncarea deşeurilor reziduale şi, în consecinţă, vor achita taxe reduse.  „În paralel cu opţiunea individuală a fiecărui beneficiar, a fost gândit şi un mod de flexibilizare a acestui serviciu în funcţie de necesităţile fiecărei comunităţi. Astfel, primăriile vor avea la dispoziţie variante personalizate în ceea ce priveşte frecvenţa de colectare a deşeurilor. Se creează posibilitatea ca localităţile în care se generează cantităţi mai mici de gunoi să recurgă la ridicarea acestuia la intervale de timp mai mari, ceea ce se traduce, desigur, în reducerea sumelor care trebuie plătite în acest sens. În colaborare cu primarii din Dolj, ne-am propus ca, prin aceste măsuri menite să încurajeze colectarea selectivă, să creştem eficienţa sistemului pe care îl realizăm cu ajutorul fondurilor europene şi a cărui bună funcţionare înseamnă un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.