„Cuvântul Libertăţii” susţine „Moldova pe calea europeană” (III) / De vorbă cu studenţii basarabeni din Craiova…

0
509
Ion Cobîşenco

Este evenimentul care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, este cel mai aşteptat moment al anului, este SUMMITUL DE LA VILNIUS, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie. Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” va explica cititorilor ce înseamnă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius. Aşa că, dragă cititorului, nu rata articolele, interviurile şi materialele speciale publicate până la momentul istoric de la Vilnius, despre calea europeană a Moldovei. Astăzi vă vom prezenta cum se vede acest moment de o mare importanţă majoră prin ochii unui tânăr, venit din Republica Moldova să studieze la Craiova. Ion Cobîşenco este student la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi totodată preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni, care studiază la acest centru universitar. Este foarte încântat de posibilitatea de a studia în România şi de a fraterniza în fiecare zi cu fraţii săi de dincolo de Prut. El spune că integrarea Moldovei în UE este ca şi cum fraţii români de pe ambele maluri ale Prutului îşi dau întâlnire, într-adevăr departe de casă, dar totuşi după ani şi ani au posibilitatea să fie din nou într-o mare familie, familia Uniunii Europene.

   Aderarea la UE a Republici Moldova încă nu e o poveste de succes…’’

Ion Cobîşenco s-a alăturat rapid cotidianului „Cuvântul Libertăţii” şi a pus umărul la campania derulată cu motto-ul „Susţinem Moldova pe calea europeană”. Lui i s-au alăturat imediat  mai mulţi colegi, prieteni, vecini din Republica Moldova, cu care am stat de vorbă şi vă vom prezenta, rând pe rând, părerile şi opinile lor vizavi de momentul Vilnius. Tănărul student din Republica Moldova a spus că pentru el proiectul UE-Republica Moldova va fi într-adevăr un proiect de succes când Moldova va fi cu acte în regulă în marea familie europeană, adică în UE, dar întreaga istorie a Moldovei, pornind de origini şi până astăzi, dă calea Republicii Moldova şi asta este în mod cert în UE. „Întreaga istorie a Moldovei  pornind de la originea oamenilor de acolo indică faptul că locul acestui teritoriu este în Uniunea Europeană. Încă de la declararea independenţei sale simbolice, Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase probleme care de zeci de ani n-au mai fost rezolvate. Aceste situaţii au apărut din cauza influenţei externe atât vestice cât şi estice.Vorbim despre două sisteme politice, două grupuri de interese şi două opţiuni: vest sau est. Mereu Republica Moldova a fost pusă în situaţia de a alege şi de fiecare dată n-a facut această alegere”, ne-a vorbit emoţionat Ion Cobîşenco.

România a demonstrat că şi-a luat în serios rolul de „soră mai mare”

Preşedintele OSB Craiova a mai spus că o reprezentare generală asupra acestei stări de fapt îi pune într-o situaţie foarte interesantă şi totodată contradictorie, în pofida faptului că românii sunt europeni doar o parte dintre aceştia sunt şi cetăţeni europeni, aici vorbesc despre românii din Basarabia care în ciuda tuturor argumentelor de origine europeană, încă nu au acces la cultura şi valorile bătrânului continent. „Partea pozitivă a acestei situaţii este că ţara cu cei mai mulţi cetăţeni români europeni, România, a sesizat această  problemă şi chiar a încercat  să o rezolve  acordând cetăţenie română tuturor  românilor din afara graniţelor. România a demonstrat că şi-a luat în serios rolul de „soră mai mare” şi în ultimul timp se implică extrem  de mult în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova”, a susţinut Ion Cobîşenco.

Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize

Liderul studenţilor basarabeni din Craiova vorbeşte de o vibraţie care persistă de mai mult timp la nivelul Chişinăului şi nu numai, în materie de valori europene, că tinerii sunt de fapt cei care dictează calea, iar destinaţia este Bruxelles, că sunt voci care ar dori să întoarcă Republica Moldova din drumul său european, dar de data aceasta indiferent de presiunile care se fac e bătut în cuie. „Moldova a făcut şi ea paşi importanţi pentru atingerea acestui obiectiv, începând cu 7 mai 2009  participă la iniţiativa Parteneriatului Estic. Pe 1 ianuarie 2010, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Tratatului Comunităţii Energetice. La 15 iunie 2010 a fost lansat Dialogul Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării vizelor. În ianuarie 2011, Republica Moldova a primit  Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, care conţine două seturi de condiţii, care odată implementate vor contribui la instituirea unui regim fără vize între Republica Moldova şi UE. Pe 26 iunie 2012 a fost semnat acordul privind aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană, iar pe 28-29 noiembrie 2013, la Vilnius, va avea loc Summitul Parteneriatului Estic de la care Moldova aşteaptă foarte multe”, a mai spus Ion Cobîşenco, preşedintele OSB Craiova.


Ion Cobîşenco, preşedintele OSB Craiova: Prin urmare, ţinând cont de paşii mici, dar consecvenţi, ai Republicii Moldova şi de ajutorul oferit de România, ţara noastră  are mari şanse să ajungă  la un compromis cu UE şi  să semneze tratatul de aderare. Integrarea Europeană  ramâne obiectivul ireversibil al agendei interne şi externe a Republicii Moldova”.