Schimbare de conducere la Sindicatul de Învăţământ „Spiru Haret” Dolj

0
1622
Zilele trecute, Sindicatul Învăţământului „Spiru Haret” Dolj şi-a schimbat echipa de conducere. Fostul preşedinte, prof. Constantin Lungulescu, nu a mai candidat, după ce a condus două mandate. În locul său a fost ales, în unanimitate, prof. Nicuşor Cotescu, fost, până în această vară, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Ambii ne-au oferit câteva declaraţii, unul vorbind de anii petrecuţi la conducere, celălalt referinduse la planurile de viitor şi la ceea ce înseamnă trecerea dintr-o postură în alta.
Săptămâna trecută, Sindicatul Învăţământului „Spiru Haret” Dolj a avut alegeri, pentru constituirea noii echipe de conducere. Preşedinte, timp de zece ani, prof. Constantin Lungulescu, nu a mai candidat, aşa cum a precizat: „Am promis că sunt de ajuns două mandate. Voi rămâne ca preşedinte onorific. Am venit în această mişcare sindicală în urmă cu 20 de ani şi am învăţat de la prof.  Dumitru Chilom, cel care m-a şi adus, şi de la prof.  Ionel Cepoi. În anii 1990, ponderea sindicală era alta. Ne-am luptat, nu numai noi din învăţământ, cu decidenţii politici şi am reuşit să le schimbăm părerile Au fost obţinute multe drepturi, unele care au rămas bătute în cuie”. Întrebat care ar fi cele mai mari câştiguri, Constantin Lungulescu a menţionat: „Cred că cele mai mari drepturi au fost semnarea contractului colectiv de muncă şi acordarea banilor cadrelor didactice, după hotărârile judecătoreşti definitive”.
„Misiunea mea actuală este să apăr drepturile membrilor de sindicat”
De partea cealaltă, venit dintr-o funcţie de conducere, când trebuia să lupte cu cererile sindicatelor, şi nu au fost puţine, prof.  Nicuşor Cotescu, spune că nu este ceva nou, sunt, este adevărat alte responsabilităţi, dar poate să se achite de ele: „Pentru mine este un nou început, dar am o experienţă, fiind, în trecut, lider de sindicat la un liceu din Craiova, astfel că nu este ceva ieşit din comun, chiar dacă multe s-au schimbat între timp. Trecerea pe noul post este una care mă onorează, mai ales că am fost ales în unanimitate, iar activitatea anterioară  i-a convins pe colegi să mă aleagă”. Întrebat despre ce are de gând în următoarea perioadă, Nicuşor Cotescu a completat: „Misiunea mea actuală este să apăr drepturile membrilor de sindicat. Aşa cum am mai precizat, am o experienţă în acest sens. Ştiu că nu va fi uşor. Suntem într-o continuă dinamică şi voi încerca să promovez un dialog social modern, să fie reglată o funcţie de colaborare. Îmi doresc să-i fie redată autoritatea şcolii, să avem o mai bună imagine şi să reducem birocraţia din sistemul educaţional. Suntem într-o finanţare/elev care nu este asigurată corect, unităţile de învăţământ preuniversitar sunt puse în situaţia de a accepta cât mai mulţi elevi pentru a avea bani, astfel că s-a juns, în unele locuri, şi la 35 de elevi/clasă. S-a ajuns la adoptarea unor măsuri de pe azi pe mâine, fiind vorba şi de restrângere de activitate. Ori, tocmai aceste lucruri doresc să le împiedic”.