Primăria Craiova va răsplăti pe cel mai bun artizan al Târgului Meşterilor Populari

0
818
Târgul Meşterilor Populari se întoarce în Craiova, la sfârşitul lunii octombrie. Ca la fiecare ediţie, municipalitatea va acorda Premiul „Cetatea Banilor”, de care va beneficia cel mai bun meşter popular care duce mai departe, cu măiestrie, tradiţiile populare şi care va fi desemnat de către juriu.
Solicitarea vine din partea Muzeului Olteniei, care este organizatorul principal al acestui eveniment. Instituţia de cultură a transmis o adresă municipalităţii prin care a anunţat că, şi în această toamnă, meşteşugarii populari vor vizita oraşul nostru şi a propus autorităţilor să se implice în organizare.
”În fiecare an, din partea municipalităţii craiovene – partener al evenimentului de peste 20 de ani, se acordă în cadrul târgului – Premiul „Cetatea Băniei”. În urma adresei Muzeului Olteniei Craiova, înregistrată la Primăria Muncipiului Craiova cu numărul 159163/17.09.2019, s-a solicitat susţinerea evenimentului enunţat cu suma de 1000 lei – bani care vor reprezenta Premiul „Cetatea Băniei”, acordat celui care va fi desemnat printre cei mai buni meşteri populari participanţi la târg”, se precizează în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Peste 60 de meşteşugari, aşteptaţi în Bănie
Reprezentanţii primăriei propun acum consilierilor municipali acordarea de la bugetul local a acestei sume, de 1.000 de lei, motivând că susţinerea financiară pentru această ediţie se bazează pe mai multe componente, importante pentru imaginea municipiului şi pentru comunitate. „Alegerea perioadei acestui târg nu este deloc întâmplătoare, şi anume de ”Sfântul Dumitru”, care este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei după calendarul pastoral, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind şi ocrotitorul spiritual al Craiovei”, spun autorităţile, Târgul Meşterilor Populari fiind manifestarea care, pe acest considerent, s-a desprins din programul Zilelor Craiova (mutate în luna iunie) și menținută în toamnă. 
Totodată, organizatorii spun că va fi și un adevărat regal de tradiţii și obiceiuri. Evenimentul va reuni nu mai puţin de 60 meşteri, care vor sosi în Bănie din diferite zone etnografice reprezentative din ţară: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Timişoara, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov, Prahova, Hunedoara, Braşov, Sibiu, Cluj, Bistriţa.
Ateliere de creație, în mijlocul Târgului
Deschiderea oficială a Târgului va avea loc vineri, pe 25 octombrie, în Piaţa William Shakespeare, iar expoziţia cu vânzare în aer liber va rămâne deschisă până duminică, în intervalul orar 9.00 – 22.00. Acolo, vor putea fi întâlniți meșteri olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesători, cusători, pielari, iconari, fierari, cofetari, care vor expune o diversitate de obiecte funcționale sau estetice: de la obiecte de ceramică, textile, împletituri, țesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier, dar și produse alimentare tradiționale – afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole.
Un punct de atracţie îl vor reprezenta şi atelierele care vor fi amenajate, ca la fiecare ediţie, chiar în mijlocul Târgului, meşteşugarii dorindu-şi ca, prin demonstraţiile lor, să-şi apropie şi mai mult pe cei care îndrăgesc arta populară. „Atât locuitorii urbei, cât şi vizitatorii vor avea astfel ocazia de a regăsi valoarea unui patrimoniu excepţional şi mărturia reîntoarcerii la origini, prin aducerea la cunoştinţa publicului a patrimoniului românesc valoros, autentic şi de necontestat”, susţin reprezentanţii Primăriei Craiova.