Mişcare pentru sănătate / „Promenada Inimilor” la Craiova

0
430

Rotary Club Craiova, Rotary Club Probitas Craiova şi Asociația de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia, împreună cu partenerii lor, cu sprijinul Primăriei Craiova, continuă programul „Promenada Inimilor”, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii – 29 septembrie. Craiovenii sunt invitaţi în weekend să facă mişcare pentru un stil de viaţă sănătos, menit să protejeze în special sănătatea inimii.

Participanţii îşi dau întâlnire duminică, 27 septembrie, începând cu ora 9.00, în zona McDonald`s. Cu o zi înainte, sâmbătă, de la ora 10.30, se va desfăşura Cycling Day, cu plecare din Parcul „Nicolae Romanescu”, intrarea de la statuie.

Reputatul specialist în cardiologie dr. Constantin Militaru, susţine această acţiune precizând că „astfel de evenimente au scopul de a ne aminti că avem o inimă care bate cu regularitate în pieptul nostru, care ne servește credincioasă, pe care trebuie să o respectăm”. La rândul său, preşedintele Rotary Club Craiova, lect. univ. dr. Armand Calotă, subliniază: „Avem o inimă de care trebuie să ținem cont, cu atât mai mult cu cât mulți concetățeni au o inimă bolnavă. Încercăm, să tragem un semnal de alarmă într-o manieră atractivă, să avem grijă de comunitatea în care activăm”. Preşedintele Rotary Club Craiova Probitas, Victor Florea Ilie, a completat: „Lansăm locuitorilor Craiovei – copii, adulţi şi seniori – invitaţia de a spune: noi ne punem inima la treabă! Promenada inimilor înseamnă o cultură a vieţii în sănătate, a mişcării în toate formele sale. Cu această ocazie, reamintim autorităţilor locale şi publicului importanţa utilizării bicicletei ca o componenta esenţială a unei vieţi sănătoase, a mobilităţii urbane durabile alături de transportul public şi deplasarea pietonală”.

Craiovenii, invitaţi să facă mişcare

Organizatorii lansează locuitorilor Craiovei – oraş candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 – invitaţia de a spune: „Noi ne punem inima la treabă!”. Cu această ocazie în Piaţa „Mihai Viteazul” se vor organiza evenimentele „Craiova dansează în stradă”, „Gimnastică şi recuperare medicală”, „Spectacol pe două roţi; street workout”, „Medicii sunt alături de noi – puncte de control medical, cadiologic, tensiune”. Simultan, evenimentul este organizat în parteneriat şi în oraşul Râmnicu Vâlcea, de Cluburile Rotary, printr-un cros pe traseul de pe bulevardul oraşului.

“Promenada Inimilor”, un program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, a avut un succes răsunător şi printre români. În 2013, la eveniment au participat mii de persoane din 25 de orașe, iar în 2014 peste 10.000 de persoane din 35 de oraşe. În Craiova, evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, peste șapte sute de craioveni alăturându-i-se în 2014.

„Crosul inimilor”, organizat pe două categorii de vârstă

În ceea ce priveşte programul anunţat de organizatori, înscrierea participanţilor la „Crosul inimilor” se va face duminică, începând cu ora 9.30, în cortul amplasat lângă Mc Donald`s, pe două categorii de vârstă: sub 18 ani şi peste 18 ani. De la ora 10.00 este programată plecarea în „Promenada inimilor” (plimbare), categoria peste 45 ani; de la ora 10.15 se dă startul în „Crosul inimilor”, categoria sub 18 ani, iar de la 10.20 este programat startul în „Crosul inimilor”, categoria peste 18 ani. Sosirea atât în „Crosul inimilor”, cât şi în „Promenada Inimilor” se va face Piaţa Prefecturii. Tot aici, de la ora 11.30 va avea loc festivitatea de premiere „Crosul inimilor”, pe cele două categorii de vârstă respectiv, cel mai tânăr şi cel mai în vârstă participant. Apoi, între orele 12.00 – 13.30 vor avea loc demonstraţii, alte forme de mișcare: „Craiova dansează în stradă” şi „Gimnastică şi recuperare medicală”.â