Roşca: „Jucătoarele s-au autodepăşit, obiectivul rămâne intrarea în play-off”

0
409

Antrenorul formaţiei feminine de handbal SCM Craiova spune că startul de sezon a fost peste aşteptări şi că echipa e prea tânără ca se ia în calcul ţeluri mai îndrăzneţe

Aurelian Roşca este antrenorul cel mai în vogă al Craiovei. Campion mondial cu naţionala de junioare under 18 a României, tehnicianul de 46 de ani a dus echipa feminină pe locul 5 după 6 etape, cu 12 puncte. Singurele eşecuri au fost contra a doi granzi ai Ligii Naţionale şi chiar ai handbalului european, CSM Bucureşti şi HC Baia Mare. SCM Craiova a câştigat la Roman şi Zalău, dar şi acasă cu Brăila, deşi pornea de departe cu a doua şansă. Tehnicianul de la SCM Craiova pare un om al faptelor, mai puţin al promisiunilor. În ciuda unui start de sezon foarte bun pentru echipa din Bănie, se limitează să vorbească doar despre îndeplinirea obiectivului trasat iniţial: locurile 1-8.

–          Domnule Roşca, înainte de a discuta despre SCM Craiova, cum comentaţi zvonurile care vă dau noul antrenor al echipei din Baia Mare, după plecarea lui Costică Buceschi?

–          Sun simple poveşti gazetăreşti, nu au suport real. Eu am contract cu SCM Craiova până la finalul acestui sezon şi intenţionez să-l respect.

–          Cum a fost ultimul meci, de la Zalău, într-o sală unde nu se câştigă uşor, contra echipei selecţionerului Tadici. Cât a contat şi absenţa vedetei gazdelor, Constantinescu?

–          Noi am început mai bine, dar apoi s-a jucat cap la cap tot meciul, cu o diferenţă de unu-două goluri, iar pe final noi am profitat de căderea fizică a gazdelor. Sigur, a contat şi absenţa lui Constantinescu, am ştiut să o valorificăm şi mă bucur că am câştigat datorită evoluţiei de pe final.

–          Practic, în primele 6 etape într-un singur meci Craiova era favorită, contra echipei din Vâlcea, şi totuşi s-au adunat 12 puncte, cu victorii la Roman şi Zalău şi un succes cu Brăila acasă după o revenire formidabilă. Locul 5, ocupat acum, poate deveni o ţintă finală?

–          Am câştigat puncte foarte importante, iar fetele au jucat senzaţional în unele meciuri, dar nu vrem să vorbim de un alt obiectiv decât cel trasat înaintea startului de campionat: intrarea în play-off, respectiv locurile 1-8. Nu ne putem schimba obiectivul după câteva meciuri, aşa cum am făcut meciuri foarte bune, la fel pot interveni căderi, fiindcă avem o echipă foarte tânără, majoritatea jucătoarelor au între 19 şi 22 de ani. Noi ne-am propus să câştigăm meciurile abordabile, de acasă, ceea ce am făcut la Roman şi Zalău a fost datorită faptului că echipa s-a autodepăşit.

–          Deşi aţi învins echipe precum Brăila, Roman sau Zalău, diferenţa în meciurile cu granzii CSM Bucureşti şi HC Baia Mare a fost de peste 10 goluri. Se putea mai mult şi în aceste jocuri?

–          Diferenţa de pe teren a reflectat diferenţa de buget. Sunt echipe cu bani foarte mulţi, au jucătoare de clasă, cu mare experienţă. Vorbim de campioane mondiale, de handbaliste cu multe meciuri în Champions League şi chiar care au câştigat această competiţie. Nu ne putem compara cu ele şi nu cred că se poate vorbi despre un echilibru în meciurile cu aceste echipe, diferenţa este de nerecuperat. Practic, noi ne bazăm pe jucătoare care nu prins lotul de 20 la echipele puternice, despre ce vorbim?!

–          Apropo de meciul cu CSM Bucureşti, mulţi au spus că ar fi trebuit să câştigaţi cele 3 puncte la „masa verde”, după acel „caz al ecusoanelor”. Cum comentaţi decizia FRH?

–          Dacă regulamentul prevedea că era o situaţie în care trebuia să câştigăm, atunci ni s-ar fi dat dreptate. Avem încredere în decizia Federaţiei. Oricum, diferenţa de pe teren a fost prea mare ca să pretindem altceva…

–          Rămânând la CSM Bucureşti, nu era mai util pentru vedeta naţionalei de junioare, pe care o antrenaţi, Bianca Baziliu, să aleagă oferta Craiovei, ţinând cont că aici ar fi avut şanse să joace?

–          Noi ne-am dorit să o aducem pe Baziliu la Craiova, am şi negociat cu ea înainte de Mondiale, dar dacă nu am reuşit să o aducem atunci, după prestaţia ei de la turneul final a fost imposibil să o mai transferăm. Noi am vrut-o, dar a fost alegerea ei, a familiei, nu avem ce să facem.

–          Urmează meciuri care pe hârtie par mai uşoare pentru SCM Craiova, vă temeţi cumva ca, ţinând cont de tinereţea jucătoarelor, ar putea exista oscilaţii în joc, care să ducă la surprize neplăcute?

–          Este posibil să apară, de aceea spun că trebuie să rămânem realişti, cu picioarele pe pământ şi să încercăm să prevenim rezultatele negative. La ce echipă tânără avem, pentru noi niciun meci nu va fi uşor şi s-a văzut acest lucru cu Vâlcea, acasă, când am jucat de la egal la egal. Pot apărea şi sincope, dar deocamdată fetele ne-au răsplătit încrederea.

–          Care dintre actualele jucătoare ar putea exploda, care ar putea ajunge nu peste mult timp la nivel de Champions League?

–          Trebuie să avem mare grijă cum creştem aceste jucătoare pentru a ne putea gândi la mai mult. Sunt multe care au potenţial să ajungă departe şi sunt convins că o vor face, dar nu e cazul să dau nume.

–          SCM Craiova poate să-şi propună mai mul în viitort, să păstreze jucătoarele de valoare, unele dintre ele fiind împrumutate, şi să formeze un lot de cupe europene?

–          Nu depinde de noi acest lucru, noi ne facem treaba de antrenori. Este vorba de buget, de organizare, de alte probleme. Dacă va fi din nou o vară agitată, aşa cum a fost aceasta care a trecut, e greu să ajungem unde spuneţi. Să vedem ce va fi şi cu aceste jucătoare împrumutate, dacă le vom putea păstra…Oricum, e prea devreme să vorbim de ce va fi, suntem nici la sfertul sezonului.

–          A fost o invazie de jucătoare străine în Liga Naţională în vara aceasta, dar la SCM Craiova aveţi doar una, norvegianca Ane Eidem, cum s-a încadrat şi ce aşteptaţi de la ea? Mai sunt probleme de adaptare, fiindcă am observat că la Zalău nu a marcat?

–          Chiar dacă nu a făcut-o, a jucat foarte bine tactic, a respectat indicaţiile. Ane Eidem ne ajută foarte mult, este o jucătoare tânără, se pliază pe proiectul nostru. Are potenţial mare, este polivalentă, sperăm să rămână la noi cât mai mult timp.

–          Ionica Munteanu a avut intervenţii aproape incredibile în meciul cu Brăila, cât a contat prestaţia portarilor în aceste meciuri?

–          Şi atunci, dar şi acum, la Zalău, Ionica a apărat excepţional. Contează foarte mult pentru echipă prestaţia portarilor, oferă şi o doză importantă de moral.

–          Modelul cu doi antrenori principali a fost preluat şi de echipa de fotbal a Craiovei, ce ne puteţi spune de colaborarea cu profesorul Sbora, cine ia deciziile privind echipa, schimbările, etc.?

–          Pot spune că am o colaborare foarte bună, ne înţelegem perfect, formăm un cuplu sudat, deciziile le luăm împreună şi vrem să ajutăm această echipă să crească, să joace un handbal frumos şi să aducă la Polivalentă cât mai mulţi spectatori.