După ce au muncit pe brânci cinci ani de zile – Cei de la Consiliul Judeţean Dolj vor culege, în sfârşit, roadele Masterplanului de apă

0
686

Proiectul „Extindere şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj”, a încins spiritele între pedeliştii craioveni, care au încercat să îşi însuşească munca pentru acest Masterplan. În realitate Consiliul Judeţean Dolj a început să se preocupe de realizarea Masterplanului de apă încă din 2005, iar Primăria Craiova a pus mai multe piedici acestui proiect. Cu trei zile înainte de semnarea contractului cu ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbėly, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a explicat încă odată cine a muncit la Masterplanul de apă, cine va implementa acest proiect şi cu avizul cui.

Ion Prioteasa

Luni, 26 septembrie a.c., la Ministerul Mediului şi Pădurilor va avea loc o ceremonie, în prezenţa unei delegaţii craiovene, pentru semnarea contractului de finanţare al Masterplanul de apă al Doljului. Prezent ieri în vizită de lucru la Muzeul Olteniei preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost întrebat cine va face parte din delegaţia care se va deplasa la Bucureşti. În mod surprinzător unele nume vehiculate în ultimele zile că vor lua parte la semnarea contractului nu sunt trecute pe invitaţia trimisă de către Direcţia Generală AM POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, semnată de directorul general Adrian Mîndroiu. În acest moment avem o adresă sosită aseară din parte Ministerului Mediului pentru a merge luni, 26 septembrie a.c., la Bucureşti pentru a semna acest contract alături de Compania de Apă şi de cei care sunt implicaţi în acest proiect. Acest proiect înseamnă foarte mult. Aproape 200 de milioane ajung în judeţ şi vom vedea oameni mulţumiţi. O să apară canalizare, apă curentă, staţii de epurare a apelor uzate. Dacă nu se mai modifică ceva între timp, adresa spune că este în atenţia domnului Ion Prioteasa, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, a domnului Doru Buruiană, directorul general al Companiei de Apă Oltenia, a domnului Marius Creţeanu, şeful IPU – Compania de Apă, iar de la Ştiinţă este doamna Denisa Buzatu – director la POS Mediu Regiunea S-V Oltenia. Este o scrisoare adresată nouă de către directorul general Adrian Mândroiu”, a declarat Ion Prioteasa.

“Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară va fi forul de decizie pe acest proiect”

Consiliul Judeţean Dolj a început să se preocupe de realizarea Masterplanului de apă încă din 2005, ştiind problemele existente vizavi de calitatea apei, care este plină de nitraţi şi nitriţi. „Contractul de finanţare va fi semnat între Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu, şi Compania de Apă Oltenia, în calitate de beneficiar. În final, proiectul trebuie avizat, prin semnătură şi ştampilă, de către mine, în calitate de preşedinte al ADI Oltenia. Din momentul în care se va semna contractul de finanţare, singura instituţie care va duce greu va fi Compania de Apă Oltenia iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, al cărei preşedinte sunt, va fi forul de decizie pe acest proiect, în sensul că toate hotărârile, documentele şi avizele necesare vor trebui să aibă girul acestei structuri ”, a spus Ion Prioteasa.

“Noi am fost de principiul infanteristului: taci şi sapă”

Întrebat care este rolul Prefecturii Dolj şi al Primăriei Craiova în acest proiect, Ion Prioteasa nu a dorit să comenteze prea mult: „Aproape că mă jenez să vă spun, dar probabil că dacă a existat un aport, noi le mulţumim (nr. Mărinică Dincă şi Nicolae Giugea). Nu vreau să fac pe îngâmfatul şi să vă spun că numai noi am fost, dar tuturor celor care au participat le mulţumim. Mai degrabă aş dori să le mulţumesc celor care din acest moment vor duce greul ca să poată pune acest proiect în practică. Dincolo de aceste discuţii, noi am fost de principiul infanteristului: taci şi sapă. Nu am prea luat în considerare ce ni s-a strigat de pe margine şi ne-am văzut de treabă. Am zis «capacul pe oală până vedem că se întâmplă ceva». Că se laudă cineva într-o parte sau în alte, foarte bine, poate să o facă, important este că aceşti bani au venit şi sunt în judeţul Dolj”. Din 185 de milioane de euro, aproape 80% din această sumă vine de la Uniunea Europeană, 11,8% de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean Dolj, contribuie cu aproape 2% din valoarea proiectului, respectiv 611.000 de euro, iar Compania de Apă vine cu o cofinanţare de 9%, pentru asigurarea căreia va face un împrumut bancar.