Proiectul ”Energie rece” (Cold Energy), dezvoltat în colaborare cu firma românească Agricola Pagnan SRL, este unul dintre cele 15 proiecte inovatoare aprobate recent de Comisia Europeană. Scopul lui este de a produce şi comercializa un sistem de refrigerare inovator brevetat, ce ar permite utilizatorilor să economisească între 30% şi 50% din consumul de energie. Finanţarea UE acordată proiectului se ridică la peste 2,4 milioane de euro.
“Sprijinirea inovării, ca sursă de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, este pilonul central al programului Orizont 2020. Oferim astfel companiilor de top inovatoare, un sprijin important în cursa către desfacerea pe piaţă a propriilor produse, prin furnizarea unui acces rapid la fonduri europene în valoare de 32 de milioane de euro”, a declarat comisarul european Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, la anunţarea rezultatelor. Cele 15 proiecte au fost selectate în cadrul celei de-a cincea ediţii a Schemei ”Cale rapidă către inovare” (Fast Track to Innovation – FTI). Ele reunesc 70 de parteneri din 19 ţări.
1446 propuneri de la lansarea proiectului
Proiectele acoperă varii domeni de activitate, cum ar fi tehnologia necesară pentru elaborarea de materiale compozite pentru aeronave sau cea pebază de electrozi de plumb pentru bolile cardiace, roboţii destinaţi utilizării în podgorii, faţadele de sticlă prefabricate durabile sau un nou tratament pentru boala arterială periferică. Tema-pilot FTI a fost lansată în ianuarie 2015. În cea de-a cincea rundă au fost depuse, până la data-limită de 1 iunie 2016, 280 de propuneri de proiecte, ce implicau 1.194 de parteneri. Numărul total de propuneri primite de la lansarea programului a ajuns astfel la 1.446. Au fost selectate pentru finanţare 77 dintre ele, totalizând aproape 166,5 milioane de euro. Aproape jumătate dintre participanţii la proiecte (44%) sunt întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri). Următoarea, şi ultima, rundă este programată pentru 25 octombrie 2016.