AJOFM Dolj: Servicii gratuite pentru absolvenţi

0
347

Absolvenţii de liceu şi facultate pot să primească servicii gratuite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, dacă în termen de 60 zile de la data absolvirii se înregistrează la agenţiile locale sau la punctele de lucru din raza de domiciliu. Ca să beneficieze de aceste servicii se pot înscrie şi la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii.

Pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă absolvenţii vor depune următoarele documente: actul de identitate, în original şi copie; actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie precum şi o adeverinţa medicală cu menţiunea “apt pentru muncă” sau cu eventualele restricţii medicale. Ca urmare a înregistrării la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, absolvenţii pot beneficia de: informare şi consiliere profesională; medierea muncii; formare profesională şi nu în ultimul rând, de indemnizaţie de şomaj, „Informarea şi consilierea constă în ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare”, se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Dolj. Reprezentanţii Agenţiei pot de asemenea să-i pună pe tinerii absolvenţi  în contact direct cu angajatorii care oferă locuri de muncă în accord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. „Locurile de muncă disponibile în fiecare judeţ se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.dolj.anofm.ro, secţiunea locuri de muncă”, se mai precizează în comunicat.

Indemnizaţie de şomaj

Pe de altă parte, formare profesională – asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa  muncii. În legătură cu indemnizaţia de şomaj, trebuie menţionat că absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei) pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă absolvenţilor pe o perioadă de 6 luni, iar cuantumul este de 250 lei / lună. „Absolvenţii înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în situaţia în care se încadrează cu program normal de lucru pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare  de 500 lei. Acest drept poate fi solicitat în termen de 60 de zile de la data angajării”, se consemnează în comunicat. Reprezentanţii AJOFM Dolj susţin totodată că absolvenţii, care se angajează cu program normal de lucru, în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj pot beneficia de o sumă egală cu indemnizaţia de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept poate fi solicitat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Prima de încadrare

Tinerii ar trebui să fie informaţi şi cu privire la  modul în care ar putea obţine primele de mobilitate. Este vorba pe de o parte, de  prima de încadrare, pe care o pot obţine acei absolvenţi care se angajează în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km , faţă de localitatea de domiciliu pot beneficia de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării. Mai există totodată şi posibilitatea obţinerii unei prime de instalare. Este cazul absolvenţilor care se angajează în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj într-o altă localitate şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, pot beneficia de o prima de instalare, egala cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.