TBC la copii rămâne o problemă

0
343

Chiar dacă în Dolj numărul cazurilor de tuberculoză s-a redus cu 30 la sută, specialiştii spun că un motiv de îngrijorare, în ultimul timp, îl reprezintă creşterea cifrei de îmbolnăviri în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Cei mai sensibili în faţa tuberculozei sunt copiii până la vârsta de 3 ani, în special în primul an de viaţă. La această vârstă capacitatea de autoprotecţie a organismului este slab dezvoltată. Astfel la infectarea cu micobacteria tuberculozei, boala se dezvoltă rapid, deseori provocând decesul. Sunt predispuşi la infecţie îndeosebi copiii şi adolescenţii la vârsta de 10-11 şi 14-15 ani, cauza fiind creşterea rapidă şi schimbările hormonale din organismul copilului care scad rezistenţa sistemului imun. Deseori, copiii nu prezintă manifestări locale ale tuberculozei, ci doar simptome generale ale bolii: oboseala, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutăţii corporale, febră periodică sau mărirea ganglionilor limfatici.

Cel puţin 650.000 de copii dezvoltă tuberculoză în fiecare an, o cifră cu 25% mai mare decât estimarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce aproximativ 53 de milioane de copii trăiesc cu o formă latentă de infecţie, susceptibilă a evolua în orice moment în tuberculoză activă. În raportul său pe 2013, OMS a estimat la 530.000 numărul cazurilor de tuberculoză în rândul copiilor de sub 15 ani în 2012. Conform statististicilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an nouă milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, iar 1,3 milioane mor din cauza TBC. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95% din cazuri au apărut în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza se regăseşte printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani.

România, ţara UE cu cele mai multe cazuri de TBC

România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual. În judeţul Dolj, la sfârşitul anului 2013 se aflau în evidenţă 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. Numărul deceselor având drept cauză tuberculoza a fost de 54. Medicii spun că în ultimii ani s-a constatat o scădere cu 30 de procente a numărului de bolnavi diagnosticaţi cu această afecţiune. În plus, rata de vindecare a crescut considerabil ajungând la 86%, specialiştii precizând că boala este una vindecabilă în condiţiile în care se respectă tratamentul.

În privinţa ratei de incidenţă în judeţul Dolj, aceasta a scăzut de la 165 de cazuri la suta de mii în anul 2008, la 113 cazuri în 2013. Cu toate acestea, Oltenia rămâne pe primul loc din punct de vedere al numărului de pacienţi cu TBC. Potrivit specialiştilor acesta este, pe de-o parte, şi un semn că medicii reuşesc să diagnosticheze mai mulţi bolnavi decât în alte regiuni. În Dolj, dispensare TB funcţionează la Craiova, Filiaşi, Bechet, Segarcea, Calafat şi Băileşti.

Tratament gratuit, vindecare în şase luni

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.