Până la 31 iulie / Fermierii pot depune Cererile de plată a ajutorului pentru motorină

1
355

 Producătorii agricoli doljeni care au obţinut acordul prealabil pentru 2014, pot depune la sediul APIA Dolj, cererile de plată a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea. Acestea trebuie să fie însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate aferente trimestrului respectiv precum şi de documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor. Cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate aferente trimestrului II al anului 2014 se depun până la finele acestei luni, la sediul APIA Dolj.

            Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt persoanele juridice şi persoanele fizice care se angajează să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale conform Ordonanţei de Urgenţă nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile individuale. Este vorba despre producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuate şi întreprinderile famiiliale, grupuri de producători recunoscute, despre întreprinderile individuale, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare organismele de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul tor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de efectua cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală.

Suprafeţe de cel puţin un hectar

            Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli menţionaţi mai sus care îndeplinesc o serie de condiţii. Să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA; să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz; să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafaţa spaţiilor protejate (sere şi solarii); să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitar veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz. În plus, suprafeţele de teren pe care lă exploatează să fie de minimum 1 hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spații protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

Plata ajutorului se face trimestrial

         Pentru sectorul vegetal, odată cu cererea trimestrială de plată se va depune şi copia cererii unice pe suprafaţă sau documentul care atestă înscrierea în Registrul plantațiilor viticole. „Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectuează trimestrial în anul 2014, în limita cantităților maxime anuale aprobate prin Ordin MADR. În situaţia în care cantitățile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depășește cantitățile maxime anuale, cuantumul plăților se reduce proporțional pentru toate sectoarele”, se precizează într-un comunicat de presă remis de APIA.

Beneficiarii au obligaţia notificării în scris

        Ajutorul de stat se acordă sub forma de rambursare a diferenței dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. „Beneficiarii au obligaţia să utilizeze cantităţile de motorină achiziţionate cu acciza redusă strict în scopul destinat confiorm prevederilor legale. De asemenea, au obligaţia să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, orice modificare a structurii de culturi (în cazul în care cantitatea de motorină per ha este diferenţiată) şi a suprafeţei totale, modificarea efectivului de animale/pasări/familii de albine/viermi de mătase sau a cantităţii de apă ori cazurile excepţionale apărute ca urmare a efectelor unor circumstanţe naturale pentru care s-a solicitat determinarea şi acordarea ajutorului de stat.”

1 COMENTARIU

  1. simata d-na marga va spun ==odisea pamitului = 9 ha pamint agricol lucrat de o asociatie in com salcuta in anul 2013 ia dat sotiei [ fiind proprietarul ]suma de 3360lei = cel mai mare jaf care se face acum in colonia rominia meu a fost preot si dupa 13ha itretinea o familie din 6 membri si mai da si la cei care lau ajutat la muncile agricole si acum ==o bataie de joc eu va rog faceti analize degenul spus demine poate asa se indeapta lucrurile

Comments are closed.