Procesele cu caracter politic, actul final de distrugere a românilor din Timoc

0
865

Congresul Românilor din Serbia în sesiune permanentă, instituția de cel mai înalt nivel în cadrul comunității române din Serbia de Răsărit, unde locuiesc aproximativ 300.000 de etnici români, atrage astăzi un puternic semnal de alarmă către Țara-Mamă România privind situația românilor din Serbia, supuși unei asimilări etnice forțate, fără drepturi civice, politice, culturale și religioase, fără drept la limbă maternă, prigoniți de Statul sârb inclusiv în justiție, pentru descurajarea noastră totală și definitivă.

Dușan Pârvulovici este unul dintre primii români din Valea Timocului care au ridicat steagul identitar, prin Comitetul pentru Drepturile Omului de la Negotin, alături de alți frați de sânge și de grai, precum Preotul Boian Aleksandrovici și liderii politici Predrag Bălașevici, Zavișa Jurj și alții.

Statul sârb a dus procese politice încă din 2003 împotriva românilor timoceni, a preoților Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, încă nerecunoscută oficial, împotriva activiștilor organizațiilor politice și a liderilor societății civile ale minorității naționale românești din nord-estul Serbiei, unde trăiesc membrii comunității istorice românești, numiți local ”rumâni”, iar de Statul sârb fiind botezați ”vlahi”.

Asistența juridicăacordată gratuit prin biroul Comitetului pentru Drepturile Omului, condus de patriotul Dușan Pârvulovici,a dus la „îndepărtarea” președintelui acestei organizații independente.

   Primul proces a fost organizat de Tribunalul Negotin într-o ședință fulger, chiar în zi de duminică, 22 mai 2005, patriotul Dușan Pârvulovici fiind chemat de îndată prin telefon și judecat deoarece a informat mass-media că în ziua anterioarăa avut loc o slujbă religioasă pe ruinele Mănăstirii Coroglași, construită de domnitorul valah Mircea cel Bătrân în Timoc, lângă Negotin. Intervențiile diplomatice de la București și Belgrad au dus atunci la încetarea procesului și la eliberarea patriotului, însă acesta a fost un mesaj clar adresat românilor din Timoc că Statul sârb controlează justiția și ne privește în mod ostil.

În 2006, Federația Românilor din Serbia, condusă de Dușan Pârvulovici, a câștigat alegerile pentru Consiliul Naționale al Minorității naționale române ”vlahe”, formând atunci organele acelui Consiliu Național care a declarat limba română ca limbă oficială a minorității românești ”vlahe”.

Din cauza acestei decizii,Statul sârb a întârziat timp de 18 luni să înregistreze legal acest Consiliu Național Român ”Vlah”, format la data de 31 martie 2006, dar înregistrat abia la data de 31 august 2007.

După acea decizie istorică, acum acest Consiliu, la presiunea Statului sârb, a devenit ostil românilor din Valea Timocului, susținând o limbă, cultură și civilizație artificială, numite ”vlahe”.

La înregistrarea Consiliului Național Român ”Vlah”, Dușan Pârvulovici a participat alături de echipa juridică, acesta fiind motivul pentru care Statul sârb îl interoghează și judecă neîncetat de atunci.

Documentele financiare ale Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin au fost cercetate și angajațiichestionațide șeful Agenției de Informații de Securitate Sârbe (BIA) din Negotin, dacă Dușan Pârvulovici primește bani „în mână” de la „români” și dacă da, cât primește.

Dușan Pârvulovici a dezvăluit împrejurări uluitoare: fosta sa soție a fost angajată după divorț în Procuratura din Negotin, în cadrul biroul procurorului adjunct de atunci, jurista stagiară a devenit procuror general adjunct la Negotin după ce a semnat acuzația în rechizitoriul împotriva lui Dușan Pârvulovici, unul dintre martorii acuzării a primit promisiuneade a lucra în biroul de întreținere a calculatoarelor în Parchetul Negotin dacă va depune mărturie împotriva lui Dușan Pârvulovici, iar mama stagiarei, fiind judecător la Negotin, i-a luat lui Dușan Pârvulovici ambii copii minori și i-a repartizat fostei sale soții, cu toate că Centrul de asistență socială din localitate nu a fost de acord cu această soluție, darîn urma acestei soluții, stagiaraa progresatla Tribunal, devenind judecătoare. Nimic întâmplător.

Timp de aproape zece ani, din 2012, în instanțele sârbești s-a desfășurat un proces împotriva lui Dușan Pârvulovici, pentru a fi înlăturat din politica românească din Serbia de Răsărit, proces în care au fost schimbați 8 judecători, patru instanțe, patru procurori, pentru ca Dușan Pârvulovici să fie condamnat în final la… un an și jumătate de închisoare !!!

Imediat după ce verdictul a fost dat, a venit decizia de executare, cu toate că verdictul a fost până atunci anulat de trei ori, iar calea de atac extraordinară este deschisă. Nu s-a așteptat cu decizia de executare a pedeapsei până când soluțiile legale extraordinare devin definitive.

Aceste presiuni asupra instanțelor și parchetului din Negotin de la organele superioare demască un veritabil proces politic în cazul Dușan Pârvulovici.

COMITETUL DE COORDONARE

AL CONGRESULUI ROMÂNILOR DIN SERBIA

ÎN SESIUNEA PERMANENTĂ

 

Partidul Neamului Românesc

Grupul intelectual român

Asociația pentru cultură a Românilor-Vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”

Societatea românilor-vlahilor “Traian”

Asociația Femeilor Ortodoxe “Sf. Maxima”

Perspective traditional inovative din Valea Timocului

Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin

Grupul studenților timoceni în România

Românii din Homoli

B.O.R. din Valea Timocului este alături de patriotul Dușan Pârvulovici

”Vineri, 25 iunie 2021, mă voi duce să execut pedeapsa cu închisoarea, după mai bine de un deceniu de procese politice duse împotriva mea de autoritățile sârbești, pentru că am ținut sus steagul Neamului nostru românesc în partea dreaptă a Dunării, în Valea Timocului. Rumânii, numiți local “vlahi” sunt români. Nu există limbă vlahă sau grai vlah. Noi aici vorbim doar limba română. Merg înainte, nevinovat, dar cu demnitate, cu fruntea sus ! Trăiască Neamul nostru românesc !”

Dușan Pârvulovici, patriot român din Valea Timocului

Negotin, Serbia

22 Iunie 2021