Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, va promova diciplina obligatorie “Educaţie pentru viaţă”, cu modulul “Educaţie sexuală”

0
681

 Ministerul Educaţiei va promova disciplina obligatorie “Educaţie pentru viaţă”, pentru clasele V- XII, cu modul obligatoriu de Educaţie sexuală, iar părinţii pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, la fel ca la Religie. „În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației”, spune ministrul Educației , în replică la decizia Parlamentului de ieri prin care Senatul a respins cererea de reexaminare a legii care introduce disciplina Educație pentru sănătate și care prevede acordul părinților pentru participarea elevilor la orele respective. Ministrul anunță, într-o declarație pentru Edupedu.ro, că instituția pe care o conduce va promova o disciplină obligatorie, numită Educație pentru viață, în care vor fi mai multe module, printre care și cel de Educație sexuală, obligatorie pentru elevii claselor V-XII.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a precizat, citat de edupedu.ro:„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației. Legea Educației Naționale prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispozițiile Legii educației naționale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii – “Educație pentru viața”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor.

  • Educație civică
  • Educație sanitară
  • Educație sexuală
  • Educație pentru alimentație sănătoasă
  • Educație pentru prim-ajutor
  • Educație juridică
  • Educație financiară
  • Educație rutieră
  • Educație civică.

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module”.

Plenul Senatului a respins solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis

Reamintim că plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore. Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă inițial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat. Recent, vicepremierul și liderul USR-PLUS, Dan Barna, a declarat pe acest subiect că „trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților”. Barna a spus că legea a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru a fi reanalizată, iar în acest moment se află la Senat nefiind încă modificată față de forma care a ajuns de la Cotroceni. Pe 4 noiembrie 2020 Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru ca aceste ore să poată fi predate în școli. Amintim că predarea educației sexuale în școli a fost eliminată din lege la propunerea PSD și PNL pe 3 iunie, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri:

Amendamentul propus de PNL și PSD

Acesta arată astfel: ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.” Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD). Trei asociații ale tinerilor i-au solicitat, pe 28 septembrie, 2020, lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală. Este vorba de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR). „În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a”, se arată în motivarea celor trei asociații ale tinerilor.