Despre Eminescu, în programul de lecturi publice

0
361

În cadrul programului de lecturi publice iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România, la Cercul Militar a avut loc, recent, o întâlnire a scriitorului Tudor Nedelcea, membru al filialei Craiova al U.S.R., cu publicul cititor. Tema: „Cum îl citim pe Eminescu” – cu atât mai potrivită cu cât pe data de 15 iunie a.c. s-au împlinit 122 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.

La manifestare au participat membrii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Mihai Viteazul” – Filiala Craiova şi ai Asociaţiei Cultul Eroilor din România. Au făcut pertinente intervenţii coloneii (r.) Grigore Păsărin şi Sergiu Picioruş, ca şi gen. (r.) ing. Gh. Grecu.

Autorul, cunoscut eminescolog (a publicat „Eminescu şi socialismul”, „Eminescu şi cugetarea sacră”, „Eminescu, istoricul”, „Eminescu, apărătorul românilor de pretutindeni”, «„Doina” lui Eminescu», „Eminescu şi realsemitismul” ş.a.), a reiterat ideea că opera lui Eminescu trebuie recitită – şi nu numai poezia, proza sau dramaturgia, ci mai ales publicistica sa, pentru că el se dezvăluie fiecărei generaţii. Scriitorul a mai subliniat că nu există un pericol al demitizării sale (în ciuda unor detractori), el purtând pecetea geniului.

„Românii nu se mai află descoperiţi faţă de el, cum afirmase la vremea sa C. Noica, întrucât opera sa a apărut într-o ediţie academică completă, dar şi în alte ediţii de masă, iar manuscrisele sale (14.000 pagini) au fost facsimilate şi tipărite în 38 de volume – graţie acad. Eugen Simion –, dăruite marilor biblioteci din ţară”, a menţionat Tudor Nedelcea. A urmat un dialog cu publicul participant, autorul răspunzând întrebărilor acestuia.