Absolvenţii de gimnaziu au fost încercaţi, ieri, de ultimele emoţii ale sesiunii de Evaluare Naţională. Aceştia au susţinut proba scrisă la Matematică. La nivelul judeţului Dolj au fost 7.000 de candidaţi. în 157 de centre de examen, şi s-a înregistrat nici o tentativă de fraudă. Mâine, până la ora14.00, se vor afişa şi rezultatele elevilor. Media obţinută la aceste examene va avea o pondere de 50% la concursul de admitere la liceu.
Proba scrisă la Matematică a început la ora 9.00 şi a durat 120 de minute. Emoţiile elevilor, dar şi cele ale părinţilor, au fost mult mai mari de această dată. „Este o probă obiectivă. Nu ajungi la rezultatul corect, nu iei punctajul. În plus, Matematica nu este o disciplină de studiu deloc uşoară. Şi dacă obţin un punctaj mai mic le scad şi şansele de admitere la liceul dorit”, a precizat Gabriela Nedeleanu, mama unui candidat.
Profesorii au apreciat subiectele ca fiind dificile
Varianta de subiecte extrasă de Comisia Naţională de Evaluare din cadrul Ministerului Educaţiei a fost cea cu numărul 8. Exerciţiile şi probleme au fost în proporţie de 80% de geometrie. Profesorii de specialitate au apreciat că subiectele au avut un grad ridicat de dificultate, nefiind accesibile elevilor care aveau la clasă note de 5 sau 6. Candidaţii care s-au pregătit pentru acest examen au precizat că subiectele au fost mai uşoare decât „cele de la simularea susţinută în timpul anului”. Nu toţi itemii au fost însă accesibili.
„Cele mai multe dificultăţi am întâmpinat la cel de al treilea subiect. Soluţiile pe care le-am găsit nu ştiu dacă sunt cele corecte, pentru că nu am aptitudini pentru geometrie”, a spus Alina Călin, candidat din centrul de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.
Candidaţii vor afla notele pe care le-au obţinut la cele două probe, vineri 24 iunie. Tot în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de note pot depune contestaţii.