Oferta şcolară pentru liceu, între plusuri şi minusuri

0
416

Oferta şcolară, făcută cunoscută de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, este disponibilă pentru toţi absolvenţi clasei a VIII-a, prin broşura editată şi transmisă în teritoriu, care după susţinerea examenului de Evaluare Naţională, vor urma cursurile învăţământului liceal. Sunt unităţi unde, în anii trecuţi, au fost obţinute medii meritorii, pentru admitere, dar şi altele unde nota 4 a fost o adevărată performanţă.

isjPe filiera teoretică şi tehnologică, 37 de colegii şi licee şi-au făcut cunoscută oferta, prezentând şi mediile de admitere, din anii trecuţi, pentru o mai bună orientare a elevilor şi părinţilor. Sunt instituţii care nu se pot mândri cu rezultate foarte bune, având în vedere notele din 2015. Din păcate, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova, Liceul Tehnologic „George Bibescu” Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Craiova  şi Liceul Adventist din Craiova au avut, în anul precedent, cele mai mici note de admitere – în intervalul 2,30 – 3,90.

Accent pus pe filiera tehnologică

 În 2015, la unităţile şcolare din judeţ situaţia a fost destul de bună, notele de admitere fiind peste cele ale unor licee din Craiova. Astfel, Liceul Teiretic „Mihai Viteazul” din Băileşti a avut cea mai mică notă de admitere 7,28, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni – 7,76, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” Filiaşi – 5,34, Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski” Melineşti – 6,20, Liceul Tehnologic „Constantin Nicolaescu Plopşor” Pleniţa – 6,31. Este un trend ascendent, care se vrea păstrat, iar, pentru anul 2016/2017, s-au mărit locurile în învăţământul tehnic şi profesional. Astfel, la Liceul Teoretic Amărăştii de Jos au fost prevăzute, după ce în precedenţii doi ani nu a fost nimic, 28 de locuri pentru „tehnician în agricultură”, iar la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi, după o pauză de un an, s-a realocat un număr de 28 de poziţii pentru „tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii”. Pentru aceeaşi specializare, s-a reînfiinţat o clasă, după o absenţă de doi ani, la Melineşti, iar la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” Craiova a fost înfiinţată o clasă pentru „tehnician operator tehnică de calcul”, în timp ce la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” a fost repusă în planul de şcolarizare, după o lipsă de un an, clasa de „tehnician designer vestimentar”. Deşi nu pe aceeaşi filieră, la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca, s-au alocat 28 de locuri, pe „real – ştiinţe ale naturii”, în 2015 acestea nefiind cuprinse în planul de şcolarizare.

Elita rămâne elită

Ca în fiecare an, unităţile de elită ale învăţământului preuniversitar craiovean îşi păstrează oferta şi pentru 2016/2017, iar, cum cererile nu vor lipsi, vom prezenta ultima notă de admitere, din 2015, la aceste instituţii: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – 9,58; Colegiul Naţional „Carol I” – 9,18; Colegiul Naţional „Elena Cuza” – 8,60; Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” – 9,15; Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 8,92.