Se doreşte a deveni o tradiţie / Concursul Naţional „GEO-INFO”, un real succes

0
432

Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova a găzduit, ieri, festivitatea de prezentare a rezultatelor obţinute la prima ediţie a concursului naţional de geografie şi informatică pentru elevii de liceu “GEO-INFO”. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional “Carol I”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Societatea de Geografie din România – Filiala Dolj, activitatea fiind coordonată de profesorii de Geografie şi Informatică din cadrul colegiului craiovean.

La concursul naţional “GEO-INFO” s-au înscris elevi din zece judeţe, prin schimb informaţional şi realizare de produse (spoturi, animaţii, pagini WEB, postere), care promovează ideea de interdisciplinaritate  Geografie – Informatică. Concursul a fost structurat pe patru secţiuni, la care s-au înscris echipaje formate din 3-5 membri, din aceeaşi instituţie de învăţământ sau din instituţii diferite. Temele vizate pe fiecare secţiune în parte au fost următoarele: „Impactul antropic asupra habitatelor naturale şi speciilor în orizontul local”, secţiune la care locul I a fost adjudecat de un echipaj din Curtea de Argeş; „Implicarea tinerilor în soluţionarea problemelor comunitare” a fost tema celei de-a doua secţiuni, iar locul I a fost câştigat de Colegiul Naţional „Carol I”, elevii dând dovadă de simţ civic şi implicare în acţiuni de voluntariat. Colegiul gazdă a plecat acasă şi cu un al doilea premiu I, obţinut la cea de-a treia secţiune, unde tema pentru poster a fost „Reconstrucţie ecologică şi dezvoltare durabilă”. Ultima temă abordată a fost „Conştientizarea populaţiei asupra calităţii mediului natutal şi social”, unde locul I a revenit liceenilor din Buzău.

Elevul trebuie să se dezvolte multiplu

Prof. dr. Steluţa Dan, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prezentă, ieri, la Craiova, a precizat că  elevul trebuie să se dezvolte multiplu, nu numai pe o singură direcţie, dar acest lucru nu înseamnă că se vor elimina particularităţile unei discipline, ci, din contră, prin acest tip de concurs se vor îmbina aceste particularităţi. «Este prima ediţie a acestui tip de concurs, unul interdisciplinar, Geografie şi Informatică. Ne-am dorit foarte mult organizarea unei astfel de competiţii, cunoscând legătura foarte strânsă între cele două discipline. Ideea a pornit de la un simpozion susţinut în toamnă la Buzău. Noi am propus atunci un astfel de concurs, care lipsea în lista foarte amplă a competiţiilor naţionale. Bucuria a fost că doamna profesoară Maria Ciobanu de la Colegiul Naţional „Carol I” s-a oferit imediat să se implice în organizare. Ne-am bucurat foarte mult, cunoscând valoarea judeţului Dolj, valoarea Colegiului Naţional „Carol I” şi posibilităţile de realizare a acestui concurs. În primul rând, ne-am propus ca prin acest concurs să existe o implicare cât mai mare atât a profesorului, cât şi a elevului în ceea ce priveşte interdisciplinaritatea, o atenţie mai mare acordată acestui domeniu despre care se vorbeşte la nivelul învăţământului românesc, nu numai la nivelul Ministerului Educaţiei. Ne dorim un acces mai mare pe această temă de interdisciplinaritate, pentru că elevul trebuie să se dezvolte multiplu, nu numai pe o singură direcţie; nu înseamnă că eliminăm particularităţile unei discipline, ci că le îmbinăm», a precizat prof. dr, Steluţa Dan.

O implicare activă în acest proiect l-a avut prof. Maria Ciobanu, de la Colegiul „Carol I”, fiind suţinută de întreaga conducere a ISJ Dolj, de conducerea Colegiului, dar în mod special de prof. dr. Frusina Deaconu, inspector şcolar de specialitate, Geografie.