Guvernul va demara proiectul de asfaltare a 10.000 de kilometri de drumuri, iar firmele care vor câştiga licitaţiile vor putea contracta împrumuturi bancare cu garanţie de la stat. Proiectul se va desfăşura în perioada 2011-2015, iar finanţarea va fi multianuală. Ofertele pentru judeţul Dolj se vor depune începând cu 8 iulie 2011 şi se vor deschide pe 29 iulie. Pentru judeţele Dolj şi Gorj sunt alocate peste 600 milioane de lei, iar numai în Dolj se vor reabilita 249 de drumuri.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, prim-vicepreşedintele PD-L Dolj, a discutat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre Proiectul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care a început în săptămânile care au trecut şi despre care deputatul european crede că este un proiect foarte bun pentru comunităţile locale din România. „Toate comunităţile au probleme, dar în special ale noastre, de aici, din Dolj. De fapt, toate din zona Olteniei au nevoie de drumuri, apă, canal. A demarat prima parte a proiectului, cea referitoare la drumuri, şi au fost anunţate pe SEAP. Sunt pachete de câte două judeţe, în care au intră drumuri judeţene, locale, străzi, uliţe comunele, adică modernizarea interiorului comunei. Dolj este cuprins împreună cu judeţul Gorj. După câte am văzut eu, urmărind toată procedura, au fost proiecte pe care primarii le aveau deja pregătite, în special pentru Măsura 3.2.2., deci aveau deja studiul de fezabilitate făcut şi proiectul tehnic. Unele studii de fezabilitate s-au refăcut, deoarece între timp au apărut şi standardele de cost şi nu trebuiau depăşite. S-au acordat prioritate acelor proiecte care au trecut deja printr-o evaluare în programele europene, adică erau deja evaluate şi avizate. Sunt cifre mari, dar nu suficiente pentru o dezvoltare corespunzătoare a comunităţilor locale”, a subliniat Marian Jean Marinescu.
Experienţa, un atu în plus
Acest proiect este cu credit furnizor, adică firmele care participă la licitaţie trebuie să facă dovada finanţării proiectului, iar execuţia se va face în trei ani. Pentru judeţul Dolj, termenul de depunere este începutul lunii iulie şi deschiderea ofertelor se va face pe 29 iulie. „Proiectul de asfaltare a 10.000 km de drumuri judeţene şi locale este unul din cele patru programe derulate în perioada 2011-2015, cu o finanţare totală de patru miliarde euro, cu plăţi până la finele lui 2019. Consider că este un program foarte bun pentru toate comunităţile locale, nu numai din judeţul Dolj, ci din întreaga Românie. Programul are patru axe; dacă cuplăm apa cu canalizarea, atunci vorbim de trei. Pe lângă cea de construire drumuri mai avem proiecte pentru aducţiunile cu apă, sisteme de canalizare şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea rurală. Sunt înregistrate, la ora actuală, în jur de 800 proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi finalizarea a 100 lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă. Pe lângă cele menţionate mai sus, vreau să spun că mai sunt şi alte criterii de evaluare, ca, de exemplu, experienţa, dacă ai mai făcut proiecte. Pe de altă parte, trebuie să ai şi o bancă serioasă în spate, o asociaţie de bănci, care să-ţi finanţeze proiectul. S-a discutat foarte mult despre aceste proiecte, despre necesitatea creionării unui buget multianual, despre necesitatea unui astfel de buget, care să asigure finanţarea şi pentru următorii ani. Este un sistem care se practică peste tot în Europa. Şi la Bruxelles se stabileşte bugetul Uniunii Europene pe şapte ani. Vorbim, pe de o parte, de un plafon maxim stabilit, iar pe de altă parte, de un plafon al costurilor”, a subliniat prim-vicepreşedintele PD-L Dolj.
Era aşteptat mai devreme...
Marian Jean Marinescu consideră că acesta este un proiect foarte bun, dar ar fi trebuit făcut mai devreme. Europarlamentarul român este convins că intenţie a fost, dar crede că situaţia financiară nu a permis acest lucru. „Este cel mai mare proiect de dezvoltare locală care s-a făcut până acum. Din punctul meu de vedere, cred că trebuia făcut de mai multă de vreme, dar cred, totuşi, că nici condiţiile financiare ale Românie nu au permis acest lucru. Dacă vă mai amintiţi, a mai fost un astfel de proiect în 1998, dar de valoare mult mai mică, în jur de 300 milioane de dolari, pentru aducţiuni de apă, de care au beneficiat şi comunele din Dolj. Nevoile sunt destul de mari. Sigur, aceşti bani nu vor acoperi toate proiectele, dar, oricum, prin astfel de proiecte pot să ajungi în foarte multe comunităţi. Dacă primarii au judecat corect şi au introdus în aceste proiecte priorităţile comunei atunci va fi foarte bine pentru comunitate. Ştiu că în ultima perioadă au fost foarte multe discuţii pe marginea acestor proiecte…”, a mai spus Marian Jean Marinescu.