Sindicaliştii din învăţământ: “Ne-am săturat de vorbe! ” . Se anunţă manifestaţii de proteste de amploare, care pot ajunge la declanşarea Grevei Generale

0
658

Sindicaliştii din Educaţie nu mai au răbdare, după ce toate revendicările lor s-au soldat cu eşecuri. Vorbim, aici, de salarizarea,  atât a cadrelor didactice, cât şi a personalului nedidactic sau auxiliar. Se anunţă manifestaţii de protest de amploare, care ar putea culmina cu o grevă generală, una pe care nu şi-o doreşte cineva. Pentru a evita această situaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a demarat un referundum, la nivel naţional, care va debuta pe 24 aprilie, având punct terminus 22 mai, prin care membrii de sindicat se pot pronunţa în acest sens. Îi sunt alături şi membrii celorlalte confederaţii reprezentative – Federaţia Sindicatelor din Educaţie – “Spiru Haret”, din preuniversitar, precum şi “Alma Mater” , din învăţământul universitar, la care se adaugă reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, vorbind de învăţământul preuniversitar. în acest fel, pentru a sensibila guvernaţii, în zilele de 25 şi 26 aprilie, sediul Guvernului va fi pichetat de sindicalişti.

FOTO: arhivă

Se anunţă o o primăvară fierbinte, prelungită la începutul verii acestui an, pentru Educaţia din România. Printr-un comunicat, foarte bine pus la punct, FSLI anunţă noile măsuri de protest, pentru ca Guvernul României să adopte măsurile necesare, în ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, al celui nedidactic şi al celui auxiliar, în conformitate cu Legea nr. 153/2017. “Suntem împreună şi cu “Spiru Haret”, şi cu “Alma Mater”, cei din urmă din universitar. De asemenea, avem lângă noi, pe reprezentanţii părinţilor, la nivel naţional. Pe 24 aprilie, vom declanşa referendumul pentru declalarea unei greve în Învăţământ. Până pe 22 mai, toţi membrii de sindicat se pot pronunţa în acest sens. s-a ajuns aici din cauza unei lipse de dialog, ca să spun aşa, între guvernanţi şi partenerii de dialog social. Este o lungă istorie, care trebuie făcută cunoscută”, a precizat prof. Bogdan Manea, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, parte a FSLI.

Situaţia nu este foarte simplă

Sunt câţiva ani de când sindicaliştii îşi cer drepturile, o parte a fost obţinută, altele … “În  martie, dacă nu mă înşel, a avut loc o discuţie, la Guvern, cu premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, unde am vorbit despre aceste lucruri. S-a promis, atunci, că s-ar fi găsit banii necesari pentru salarizare, dar, deocamdată, nu au venit. Personalul auxiliar nu a mai avut creştere a remuneraţiei de, cred, cinci ani. Nu s-au acordat sporuri de muncă, la întreg personalul. Am văzut, şi este real, că un şofer din Ministerul Educaţiei, a ajuns, lunar, la un salariu foarte mare, care depăşeşte retribuţia unui profesor, cu toate gradele obţinute. Nu avem nimic cu acel şofer, dar cerem ca salarizarea să fie unitară. În perioada anterioară au fost pichetări, atât în faţa Guvernului, cât şi în teritoriu, la prefecturi. Acestea vor continua, iar, pe 25 şi 26 aprile , vor alte două. Dacă, după aceste două mitinguri, nu se va întâmpla ceva benefic, luăm în calcul, pe 10 mai, la Bucureşti, o altă manifestaţie de protest, şi, atunci, aşteptăm rezultatele referendumului, pentru a declanşa greva generală, una pe care nu şi-o doreşte cineva, fiindcă s-ar putea bloca examenele de Evaluare Naţională, pentru absolvenţii clasei a VIII – a, respectiv a Bacalaureatului. Mai amintesc faptul că, în 2018, pe 1 decembrie , s-a semnat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în acest sens, care, se pare, că “a sărit în aer”. Este o situaţie dificilă, care poate fi deblocată. Sigur, nu toate soluţiile adoptate pot fi puse în valoare imediat, este vorba de anduranţă, rezultatele nu se văd de astăzi pe mâine, trebuie răbdare, dar deja este prea mult. Oricum, chiar dacă va fi o grevă generală, pe care, reiterez, nu şi-o doreşte cineva, examenele naţionale vor fi susţinute, elevii nu vor pierde nimic, însă …  Aş dori să mai spun doar “ne-am săturat de vorbe!”, aşteptăm soluţii”, a mai spus Bogdan Manea.