Liceului Teologic Adventist din Craiova și Asociația „Părinți Salvatori” – parteneriat pentru viață

0
1226

Ieri, 22 aprilie,  în cadrul Liceului Teologic Adventist din Craiova,  Asociația   „Părinți Salvatori” a susținut cursul de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și salvare în caz de înec.  Personalul școlii a fost instruit atât teoretic, cât mai ales practic, de către chiar fondatorul asociației, Vasile Vlașin.

Activitatea s-a desfășurat în urma semnării unui proiect de parteneriat educațional ce a avut ca scop oferirea posibilității cadrelor didactice și părinților implicați în proiect de a cunoaște şi de a se familiariza cu modalitățile de intervenție în astfel de situații.

Pregătirea pentru primul ajutor – o necesitate

Asociația „Părinți Salvatori” face de mult timp demersuri pentru introducerea acestui tip de cursuri în școli atât pentru pregătirea profesorilor și personalului auxiliar, cât și a elevilor, considerând educația pentru oferirea primului ajutor o prioritate. Astfel, cursul „Suport vital de bază”, cuprinde manevre de salvare în caz de înec, manevre de resuscitare  în caz de stop cardio-respirator, precum și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul. Materialele folosite la practică include aparatură și multe manechine, în valoare de peste 15.000 de euro, fiind achiziționate din fondurile asociației.

Conform studiilor, în România, rata de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%. Această realitate arată, de fapt, că peste 98% dintre cei aflați în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc, mai ales din cauză că nu știm să oferim primul ajutor, iar cei mai predispuși sunt cei mici, care se pot îneca, involuntar, în cele mai banale moduri. Un procent de 98% dintre copiii care se îneacă cu mâncare sau intră în stop cardio-respirator își pierd viața dacă nu primesc pe loc primul ajutor. În situațiile în care martorii intervin imediat, rata de succes a resuscitării este situată între 60% și 80%.

O experienţă tragică    

Implicarea lui Vasile Vlașin a început după moartea băiețelului său, Luca, în vârstă de numai doi ani și jumătate. Copilul s-a înecat cu mâncare și părinții nu au știut să-l resusciteze, iar la Spitalul Județean Baia Mare nu a putut fi ajutat, pentru că nu exista un video bronhoscop.

În cei cinci ani de la înființarea asociației, Vasile Vlașin a susținut 877 de sesiuni de curs, a donat șapte defibrilatoare pentru spitalele din țară și un video bronhoscop Spitalului Județean din Baia Mare.

Acest curs s-a organizat în Craiova în zilele de 20-22 aprilie și continuă până pe 25 aprilie în Brădești, Filiași și Bâlta.

„Tu știi să acționezi corect dacă cineva se îneacă sau suferă un stop cardio-respirator sub ochii tăi?”, întreabă reprezentanții asociației.

(https://parintisalvatori.ro/)