Conferinţa anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice, astăzi, la Craiova
Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, în întreaga lume se marchează, la 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii, iar ca deviză „Lectura pentru toţi”.
Este şi o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori s-au stins din viaţă scriitori celebri, precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla. Prin sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii este adus un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, sunt încurajaţi toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.
Considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, în 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie Ziua Bibliotecarului. Totodată, datorită contribuţiei fundamentale pe care învăţământul românesc cu profil bibliologic şi biblioteconomic a adus-o la conturarea identităţii culturale şi spirituale a poporului român, Guvernul a emis Hotărârea nr. 293 din 14 aprilie 2005, publicată în Monitorul Oficial din 19 martie 2005, prin care a declarat 23 aprilie Ziua Naţională a Bibliotecarului din România.
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează astăzi, de la ora 10.00, în Sala „Nicolae Romanescu”, Conferinţa Anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Cu acest prilej va fi prezentat proiectul „Idei de 15.000+ lei!” – „Drogurile nu te fac un personaj tragic, ci doar unul în afara poveştii!”, ce vine în sprijinul comunităţilor în ceea ce priveşte organizarea de acţiuni de informare şi prevenire a consumului de droguri şi a implicaţiilor lui asupra vieţii tinerilor de 13-19 ani. Programul mai cuprinde o informare cu privire la stadiul implementării Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, realizată de coordonatorul judeţean Nicoleta Traşcă, şi discuţii pe teme de biblioteconomie şi activitate de bibliotecă. La final, cei prezenţi vor asista la premiera spectacolului „Titanic vals”, adaptare după piesa cu acelaşi titlu a lui Tudor Muşatescu, prezentată de trupa de teatru „Cutezătorii”.